Tenis

Bianca Vanessa?

Wimbledon-ul stă să înceapă, iar în calificările feminine am avut câteva reprezentante ale noii generații trecute cu bine de cele trei tururi și ajunse în premieră pe un tablou principal de Grand Slam. Despre Anastasia Potapova am scris deja, acum este rândul unei canadience de origine română, Bianca Vanessa Andreescu.

Ajunsă pe 187 WTA, în principal după trei turnee challenger câștigate în ultimele 12 luni, toate de 25.000 de dolari, și o finală de 50.000, sportiva ce tocmai a împlinit 17 ani (la 16 iunie) încearcă să facă trecerea definitivă la senioare. Încă e cu mintea în două locuri, căci anul acesta a participat și a câștigat la Australian Open și Roland Garros, la dublu junioare, împreună cu Carson Branstine.

Fata s-a născut la Ontario, Canada, din părinți români, și a reprezentat deja țara de peste Atlantic, chiar și în Fed Cup. Anul acesta a jucat în două rânduri pentru echipa de senioare a Canadei, deși la acea vreme avea doar 16 ani: în confruntările din Zona America, unde a câștigat toate cele zece meciuri – șase la simplu, patru la dublu – dar și în partida cu Kazahstan, din Grupa Mondială II, când a fost învinsă de Iulia Putințeva (31 WTA), însă a depășit-o pe Iaroslava Șvedova (51 WTA), cea mai importantă victorie a carierei.

 

Bianca Andreescu, în calificări la Wimbledon 2017

Cine este Bianca Vanessa
Peste toate aceste informații, am fost curios să aflu traseul ei tenisistic, în detaliile ce nu apar la capitolul ”statistica rezultatelor”, așa că am luat drumul Girocului, unde se joacă în aceste zile un turneu de juniori U16, Grad 2. Părinții copiilor de tenis, un fost vicepreședinte al Federației Române de Tenis, Ovidiu Șola, și un actual vicepreședinte, Răzvan Itu, destule surse de informație.

Și, totuși, prea puțină lume a văzut-o jucând ”pe viu”. Actualul ”vice” își amintește că recent, la Paris, a urmărit finala de dublu junioare.

”Impresionează, e masivă. O jucătoare ce are ceva de spus la 17 ani, dar nu poți ști încă dacă va ajunge sau nu în elită. Nu mai rețin exact, dar este posibil ca acum câțiva ani părinții ei să-și fi pus problema ce țară să reprezinte și să fi existat unele tatonări. Până la urmă, decizia a fost să joace pentru Canada”

Răzvan Itu, vicepreședinte FR Tenis

În general, lumea cade de acord că Andreescu este departe de nivelul la care se găsea  Simona Halep la vârsta de 17 ani și că România are acum suficiente resurse pentru echipa de Fed Cup. Cum precizam anterior, Bianca s-a născut în Canada, la Mississauga, iar pentru o perioadă scurtă ea a revenit în țară. Dilema ”România sau Canada?” s-a rezolvat rapid, căci jucătoarea a fost selecționată devreme – la 11 ani – în echipa de junioare U14 a statului nord-american.

Ca vârstă, aproape nouă ani le despart pe Simona Halep și Bianca Andreescu, însă un meci direct în circuitul WTA nu este exclus, în cazul în care canadianca va menține linia ascendentă. Și dacă ar fi să ne grăbim și să exagerăm, am constata că un duel direct este teoretic posibil încă de la Wimbledon 2017. În finală, căci se găsesc pe jumătăți diferite de tablou.

Până atunci, să consemnăm că Simona este un model pentru ”canadiancă”, așa cum Bianca nu ezită să afirme. Cele două au fost partenere … de joacă, anul trecut, la Montreal, cu ocazia unui eveniment organizat de WTA, ”Kids Day”.

Bianca și Simona, la Kids Day, Montreal 2016 / Foto: Tennis Canada

Bianca Andreescu, la Wimbledon 2017:

Primul tur de calificări – 6-3, 6-3, cu Kayla Day (SUA, 122 WTA)

Al doilea tur de calificări – 6-3, 7-5, cu Akiko Omae (Japonia, 237)

Al treilea tur de calificări – 6-4, 6-3, cu Viktoria Kuzmova (Slovacia, 157)

Primul tur pe tabloul principal – Kristina Kucova (Slovacia, 105), meci programat marți. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s