Timp liber

O clădire-simbol a Timișoarei intră în circuitul public. După un secol de la inaugurare

Câți dintre voi, timișoreni fiind, recunoașteți locul? Da, este în Timișoara și de la toamnă, numărul celor care-l pot localiza precis va crește. Iar dacă totul merge bine, va crește exponențial.

Este Uzina de Apă Industrială, cunoscută ca Uzina 3. În cartierul Crișan, mai exact pe strada Mistral. Vreme de câteva decenii, a produs apă pentru fabricile din Timișoara, o apă inferioară calitativ celei potabile, folosită doar în circuitul industrial. A funcționat cu motoarele în plin înainte de ’89, a rezistat și după Decembrie, dar la debit tot mai mic, pe an ce trecea. Și-a încetat activitatea în 2007, când nu și-a mai găsit rolul: fabricile se închideau, le puteai număra dintr-una pe cele rămase, iar cei care aveau nevoie de apă industrială au făcut foraje proprii.

După scăderea dramatică a cererii, prețul apei industriale a ajuns aproape de prețul celei potabile și chiar nu mai renta s-o produci. Ultimii clienți au fost ”1 Iunie” și RATT (Regia Autonomă de Transport), ce folosea apa la … spălatul tramvaielor. De zece ani, acel spațiu este în conservare.

 

Vor învăța jucându-se

Proiectul Aquapic
Proiectul Aquapic

Pentru prima oară în istoria de 101 ani a Uzinei, spațiul va fi permanent deschis publicului. Fundația Aquademica, Asociația Urban Survey și Aquatim au câștigat un proiect în cadrul concursului Urbaniada, finanțat de banca ING, în valoare de 75.000 de euro: în câteva luni, acolo vor funcționa Centrul educațional pentru copii, denumit AQUAPIC, și un mini-muzeu, în Sala Mașinilor. Centrul va fi destinat copiilor între 5 și 12 ani, care vor învăța prin joc și experiment, cât mai multe despre apă și proprietățile sale.

”Multe ne propunem cu acest Centru. Să umplem un gol în modul cum se face educație în România, iar copiii, părinții și cadrele didactice să aibă un loc unde pot învăța și lucra altfel, jucându-se și experimentând. Apoi, ne dorim să deschidem comunității un loc absolut superb, conservat remarcabil atât ca spațiu verde, cât și ca patrimoniu industrial, care acum stă ascuns. Cred că senzația oricărui om care pășește pentru prima dată în curtea Uzinei de Apă Industrială este: ”Uau, așa ceva chiar există în Timișoara?”.”

Violeta  Mihalache, director al Asociției Urban Survey

Sala Mașinilor
Sala Mașinilor

Sala Mașinilor se află într-o clădire proiectată de faimosul architect Szekely Laszlo. Acesta lucra în stilul Art Nouveau și a mai imaginat Abatorul, clădire monument istoric acum, Palatul Bruck, din Piața Unirii, cel cu Farmacie la parter, sau Uzina de Apă nr. 1. A fost primul architect-șef din istoria Timișoarei, post ce i-a fost propus de vizionarul primar Carol Telbisz.

7 gânduri despre „O clădire-simbol a Timișoarei intră în circuitul public. După un secol de la inaugurare

  1. Mi-a trezit nostalgia copilăriei. Tata lucra la IGOT si salariații aveau acces. Era o placere, se putea juca popice si chiar trăiau Pești in bazine.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s