Mix Media

“Sport”-ul de acum 54 de ani. Exact 54 (I)

Zilele trecute, un site de sport din România – cel al singurei publicații  care apare cotidian în formă tipărită, Gazeta Sporturilor – scria despre transferul lui Cristian Bud la ACS Poli Timișoara. Poza și informațiile erau luate de pe contul de Facebook al clubului, ceea ce nu l-a împiedicat pe semnatar să titreze – firește, cu majuscule – EXCLUSIV. Eventual, exclusive puteau fi cele câteva rânduri din declarația vicepreședintelui de la ACS Poli, însă oricum avem de-a face cu o exagerare.

Este anotimpul lor, al exagerărilor: în zilele noastre totul se întâmplă CHIAR ACUM, este EXPLOZIV sau SENZAȚIONAL, cele mai multe accidente rutiere sunt SPECTACULOASE, iar ”exclusivitățile” se servesc în loc de mic dejun, prânz, cină și … alte mese mai mult sau mai puțin festive.

Prin urmare, am apelat la arhivă și m-am dus în iulie 1963, la revista ”Sport”, să văd cum scriau jurnalștii atunci. Nu ca model, nu drept contraexemplu, ci doar ca exercițiu de curiozitate.

Ponderea fotbalului: circa 20%

Revista  Sport era bilunară și a apărut cu începere din 1958. Costa 2,50 lei și era tipărită în 24 de pagini, mai degrabă sepia, alb-maro, decât alb-negru.

Numărul din iulie 1963 are pe copertă un colaj foto de la meciul de fotbal Danemarca – România 2-3 (foto sus), din calificările pentru Jocurile Olimpice. Pe atunci, fotbalul nu monopoliza conținutul. Imediat după copertă, sunt două pagini despre participarea cicliștilor români la Turul … Angliei (2.252,6 km), pentru ca pe următoarele două să găsim o retrospectivă a rugbyului național și internațional. Doar paginile 6-9 (patru din douăzecișipatru, cinci cu tot cu coperta) erau despre fotbal; acolo am citit un ”Portret Constantin Koszka”, jucătorul arădean care a evoluat la UTA, Rapid, Steaua, Farul și, pasager, la naționalele României, însă despre asta voi scrie pe larg, altădată, special pentru prietenii mei din Arad.

Buletin olimpic iulie 1964”Buletinul Olimpic” ocupă o pagină: 1963 a fost an preolimpic, cu această rubrică din iulie dedicată canoiștilor Alexandru Iacovici și Achim Sidorov, campioni europeni. ”Dacă îi vezi la antrenament, pe lac, și mai ales dacă te afli la o distanță ceva mai mare, poți rămâne cu impresia că este vorba de un canoe … simplu. Mișcările sunt atât de armonios omogene, încât ansamblul echipaj-barcă îți sugerează un mecanism excepțional pus la punct. De fapt, ”mecanismul” chiar  este pus la punct. Titlul european din 1961 a dovedit acest lucru”, notează G. Russu Șirianu.

Rubricile ”Magazin sportiv”, ”De la corespondenții noștri”, ”Poșta redacției” completează o publicație scrisă cu numeroase clișee, dar și cu multă informație.

Nimic fără publicitate

Publicitate Simion Barnutiu SebesAnii ’60, ca și deceniile următoare, de altfel, erau aceia când produsele le erau vârâte pe gât românilor fără prea multe posibilități de a alege sau de a face mofturi. Este motivul pentru care publicitatea putea părea inutilă. Și, totuși, am găsit și așa ceva; e adevărat, o singură reclamă, rătăcită într-un colț de pagină: ”Solicitați la toate magazinele din țară produsele fabricii ”SIMION BĂRNUȚIU” – Sebeș, marca ”PERLA”: poșete, genți voiaj, sacoșe, serviete, mape, mingi sport, portmonee, portbancnote, portvizite, curele ceas, șepci și caschete moto din piele”.

Un gând despre „“Sport”-ul de acum 54 de ani. Exact 54 (I)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s