Timp de gândire

Greșelile nevinovate (?) de la Meteo

Vine iar canicula și o să fim cu toții ochi și urechi la informațiile de la INMH și surorile sale regionale. Nu despre estimările de temperatură, ”celebrul” ITU (indicele temperatură-umezeală) sau prognoza propriu-zisă voi scrie acum. M-am obișnuit să nu iau mai mult decât ”vremea pe o zi”, căci podul e plin de predicțiile false de genul ”cea mai caniculară vară”, ”iarnă siberiană” și ”pericol de tornadă”. Pentru tot ce este prognoză pentru mai mult de 24 de ore, am pregătită replica ”Dumnezeu cu mila”.

De un ”Dumnezeu cu gramatica” ar fi nevoie când citești unele ”informări” de la Meteo. Pleonasmul ”averse de ploaie” aproape că nu-l mai pun la socoteală, e ca intrat în uz, după atâtea repetări. În plus, aud că vântul ”va sufla slab la moderat”. Adică, dacă eu sunt la Timișoara și vreau să ajung la Arad, merg ”Timișoara la Arad”, ca la Meteo, sau ”de la Timișoara la Arad”?

Bine, veți spune, ce o contează o prepoziție-două, acolo, dar mai vin cu un exemplu: ”vremea va fi călduroasă”. Formularea, pornită probabil de la rima cu ”vremea va fi răcoroasă” (aceasta fiind o afirmație corectă), are și ea darul să zgârie anumite urechi, iar aici l-am rugat pe profesorul Marcel Tolcea să lămurească lucrurile.

„Vreme călduroasă sau „vremea va fi călduroasă”. Da, auzim frecvent asemenea exprimări și ni se par firești. Dacă însă avem curiozitatea să consultăm DEX-ul, aflăm că acest adjectiv, „călduros”, are un sens figurativ și înseamnă „însuflețit, plin de căldură”. Așadar, e destul de ciudat să avem o vreme însuflețită, plină de căldură. Mai simplu, dar și corect, ar fi să spunem „vreme caldă” sau „vremea va fi caldă”.”

Marcel Tolcea, profesor universitar la Universitatea de Vest din Timișoara

Varianta AUDIO a acestei ediții a rubricii ”Să vorbim îngrijit românește”, difuzată la Radio Timișoara, o găsiți AICI.

Mă opresc, deocamdată, nu de alta dar nu vreau să mă trezesc și eu, precum Andra, că am deranjat vreo minte odihnită de la Meteo, pregătită oricând să dea pe cineva în judecată.

A propos, acum câteva decenii, un jurnalist american mergea la Meteo, pentru un interviu:

”- În ce proporție sunt precise prognozele dumneavoastră?

  • … 40%
  • Păi atunci, de ce nu le dați invers, … ca să urcați la 60%?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s