La pedale

Dublu avantaj: dai la pedale și faci un ban

Precedentul meu articol din categoria ”La pedale” a născut un comentariu interesant. Scriam despre Copenhaga, unde în premieră, în 2016, numărul bicicletelor l-a depășit pe cel al mașinilor înscrise în circulație. La modul constatativ, comentariul nu are nicio fisură, când vine vorba despre unii compatrioți: ”Românul este obișnuit cu dosul în mașină. Ar merge cu mașina și la toaletă, dacă ar putea”.

Da, dar un astfel de comportament poate fi modificat: fie crești costurile de parcare a mașinii, mai ales în zonele centrale, fie oferi o răsplată celor care folosesc bicicleta, fie le faci pe amândouă. Și la Copenhaga s-a ajuns în situația prezentată, după ce municipalitatea a investit milioane de euro în infrastructura ciclistă. Un singur exemplu spune multe: 17 poduri doar pentru bicicliști au fost construite deja la Copenhaga și urmează altele, într-un proiect pe opt ani.

Opțiunea stimulativă: răsplată financiară, ca să mergi cu bicicleta la serviciu

S-a inventat aplicația pentru telefon care le permite companiilor să-i recompenseze pe angajații care vin la serviciu pe două roți. Ea funcționează deja la o firmă din Olanda, Acato, ce activează în domeniul IT, iar altele o testează.

Aplicația folosește un algoritm de detectare a vitezei și astfel surprinde momentele când ești pe bicicletă. Cei ce o folosesc nici măcar nu trebuie să o pornească, ci doar să o aibă instalată pe telefon. Jose Diaz, cofondator al firmei ByCicling, care a creat aplicația, spune că inițiativa poate contribui substanțial la starea de sănătate a angajaților.

”Vedem că firmele sunt dispuse să investească tot mai mult într-un stil de viață sănătos, ca să mărească productivitatea și să scadă numărul zilelor de concediu de boală. Există doi factori motivatori principali: avantajele financiare și aspectul social. 70% dintre cei ce folosesc aplicația spun că banii primiți sunt importanți, iar 72% au ales să vină cu bicicleta pentru că au fost încurajați de colegi”

Jose Diaz, declarație pentru fastcompany.com

Firma Acato stimulează angajații cu 25-30 de cenți per kilometru, astfel că la finalul unei luni în care vii constant cu bicicleta poți câștiga circa 50 de euro. O altă firmă olandeză, KPN – din domeniul telecomunicațiilor – testează aplicația, iar reprezentanta companiei, Alessia Padalino spune că există oameni care vin de la 15-20 de kilometri distanță și ”au acceptat să facă efortul ca o dată pe săptămână să parcurgă distanța pe bicicletă”.

 

Infrastructura este esențială

Unele experimente au eșuat, cum ar fi cel din Franța, unde mai multe companii au oferit 43 de cenți pe kilomentru, într-un program pilot de șase luni, însă doar 200 din 8.000  de persoane testate s-au arătat pregătite să-și schimbe obiceiurile de transport. Specialiștii atrag atenția că bicicliștii vor fi foarte reticenți dacă nu li se oferă piste și sunt puși ”la concurență” cu traficul greu.

”Cele mai multe studii spun că mare parte a cicliștilor nu vor să se deplaseze în astfel de condiții. Și dacă le oferi recompense financiare, puțini și-ar dori să circule fără un minim de confort”

Ralph Buehler, profesor în Planificare și Transport Urban la Virginia Tech

Decat Coach
Decathlon Coach, programul de la Geonaute

Numeroase aplicații pentru bicicliști sunt disponibile atât pentru iOS, cât și pentru Android, dar eu unul recomand Decathlon Coach, ce-ți oferă totul, de la harta traseului parcurs până la diferența de nivel, de la distanță până la viteza medie și cea maximă. Suplimentar, programul poate fi folosit pentru zeci de sporturi, precum înot, tenis, baschet, schi, cățărare, golf, călărie, surfing și chiar yoga și este compatibil cu ceasurile sport Geonaute.

2 gânduri despre „Dublu avantaj: dai la pedale și faci un ban

  1. Totul pleaca de la educatie!! Din pacate nu avem informari legate de poluoare/obezitate…bolile rezultate din acesti factori!!! Totul pleaca de la indiferenta/toleranta.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s