Timp liber

Atracții urbane (I): astăzi, despre Szeged

Profesorul timișorean Nicolae Țăran povestea acum câțiva ani că-i sfătuiește pe studenții săi să nu rateze nicio șansă de a călători, mai ales în afara țării. ”Și dacă mergeți la Szeged sau Novi Sad doar să beți o cafea, merită. Ca să vedeți și altă lume, să respirați  și alt aer”, spunea cel ce este profesor universitar și analist economic.

Un ”blitz visit” la Szeged am făcut și eu zilele trecute, cât pentru o cafea și câteva poze. Prin urmare, impresiile vor fi fugare, dar – sper – suficient de interesante ca să vă stârnească interesul.

Szegedul este un oraș curat, cochet, cu zeci de bicicliști pe mai toate străzile centrale și chiar cu un titicar turistic, în ciuda faptului că vorbim despre o localitate relativ mică, de 170.000  de locuitori. Mi-au plăcut terasele atipice, iar cafeneaua-tramvai este ideea cea mai șic. Blues Cafe & Stația lui 7 se află în centrul istoric, pe Somogyi utca.

Tot pe acolo – Oroszlan utca 6 – dăm de John Bull Pub, ce-și face publicitate cu stil. O mașină de epocă vopsită în galben și perfect întreținută te anunță unde ai ajuns și dacă nu ai vreme să intri, îți vei aduce aminte de locul acela. Poate va exista o dată viitoare.

Nu trebuie să fii posesorul unui local cu pretenții sau al unui bar în centru, pentru a atrage atenția asupra ta: tutungeria de pe Jokai utca 4 a decorat o bicicletă, a legat-o de un stâlp și a transformat-o în reclamă. Are până și lanț, e adevărat căzut de pe roțile dințate și ruginit, dar îi stă foarte bine așa.

 

Piața Domului mi se pare obligatorie, chiar dacă în fiecare iulie și august este scenă a Festivalului de la Szeged, cu o tribună imensă și spectacole la fiecare sfârșit de săptămână. Weekend-urile trecute a fost muzică de operă – Tosca – apoi un musical, ”Mamma Mia!” și urmează un alt musical, ”Singin’ in the rain” (14-16 iulie). Ca arhitectură, nu  veți înțelege prea multe din Piață și nici din Dom, căci scena și gradenele ocupă mare parte a spațiului, însă poate aveți norocul să prindeți un spectacol live.

Mulți se gândesc și la ștrandul din Szeged, deși am înțeles că a devenit prea aglomerat de o vreme, dar scopul articolului nu este să fie exhaustiv. E doar impresia formată în câteva ore, nici acelea foarte multe. Una peste alta, sunt de acord cu profesorul Țăran: ”Călătoriți, călătoriți, călătoriți!”. Fie și la Szeged.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s