Tenis

Nini „Poker Face” rupe blestemul. Succes timișorean, după 19 ani

E un puști de 16 ani, dar am apucat să-l văd în câteva meciuri. Are un … ceva interior care-mi activează reflexul nedumeririi. Ce e? Unde am mai văzut? La ce-i folosește?

Văzut din tribună, Nini Dica are calmul acela pe care te aștepti să-l găsești la un junior de 16 ani, cum te aștepți să întâlnești pinguini la Ecuator. Își ia timp între mingi, gândește jocul, are priceperea de a schimba ideile cu care a venit de la vestiar. Și da, știu unde am mai văzut stilul acesta astâmpărat, potolit, aproape flegmatic! La Federer.

Adi si Nini Dica BelgradParadoxul e că, ”în civil”, temperamentul lui Nini se dovedește mult mai sanguin. La începutul anului, am avut prilejul să vedem împreună, în Belgrad, un meci din Euroliga de baschet, Steaua Roșie – Olympiakos Pireu, pe care l-a trăit de parcă era ”zvezdaș” de o viață. S-a lăsat vopsit pe față încă de la intrarea în sală și a pulsat la fiecare fază, până la ultima secundă a prelungirilor.

”Uite cât m-am agitat și am aplaudat”, îmi spune arătându-mi brățara fitness ale cărei cifre o luaseră razna. Mai târziu, la o pleșkavița, căuta deja să-și coreleze programul turneelor cu o viitoare vizită în Euroligă. Am bănuiala că nu i-a ieșit. Încă.

 

Victorie-surpriză, fără set pierdut

Nini Dica este primul timișorean care cucerește Internaționalele de tenis juniori U18 ale României, de la Timișoara, după 19 ani. Ioana Gașpar și Adrian Cruciat au câștigat în 1998, într-o vreme când Timișoara avea trei jucători în Top 10 ITF Juniors, a treia fiind Edina Gallovits.

Dica a pornit cu șanse mici în turneul de gradul 3 de la arena Tivoli. Apropiații tenisului spuneau că o calificare în sferturi ar atinge granița rezonabilului, însă jucătorul antrenat de Răzvan Itu nu a plecat urechea. A trecut de sferturi fără set pierdut și a bătut doi favoriți în ultimele două acte – bulgarul Adrian Andreev  (5) și britanicul Ewen Lumsden (7) – pentru a se impune. În ”semi” și în finală,  nivelul a crescut; chiar și așa bănățeanul a păstrat cifra zero la seturi pierdute. A jucat câte un tiebreak în ultimele două confruntări, dar l-a câștigat de fiecare dată și a produs surpriza finală: 6-0, 7-6 cu Lumsden și primul trofeu major din carieră. Timp prea mult de savurat victoria nu e pentru campionul național U16 al României, căci săptămâna viitoare pleacă la Moscova, pentru ”Europenele” individuale, iar apoi urmează competițiile ”pe echipe”.

Nini va urca aproximativ 120 de locuri în ierarhia ITF, aproape de poziția 200 și ar mai avea doi ani la dispozție să câștige din nou Internaționalele de la Timișoara. Totuși, parcă de la anu’ mi-ar plăcea să-l știu la Wimbledon, în perioada asta, chiar dacă șansele mele de a-l vedea pe viu vor scădea abrupt.

 

Foto sus: Ovidiu S. Păunescu

Un gând despre „Nini „Poker Face” rupe blestemul. Succes timișorean, după 19 ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s