La pedale · Timp liber

VIDEO / Burgenland: biciclete, eoliene, vinuri bune

Vagonul special pentru biciclete sau suportul auto pentru biciclete, iată soluțiile unui concediu perfect pentru iubitorii mersului pe două roți. Iei cu tine vehiculul cu pedale și deodată distanțele devin mai mici, destinațiile mai accesibile.

The Guardian scria, luna trecută, despre cele mai bune zece destinații europene pentru bicicliști, unele dintre ele relativ aparoape, precum coasta Dalmației, malurile Dunării (”de la Passau până în Belgrad”) și zona adriatică (”de la Trieste la Pula”). Propunerea mea vine tot dintr-o zonă nu foarte depărtată, mai ales pentru bănățeni și cei din Vestul țării.

Soare, ștranduri la mal de lac, mii de kilometri de piste

Lacul Neusidl –Neusidler See – este situat în regiunea austriacă Burgenland, într-o imensă zonă viticolă, iar de la Timișoara până acolo faci aproximativ 500 de kilometri, mai toți pe autostradă. Variantele de cazare sunt nenumărate, deoarece lacul este înconjurat de stațiuni: Podersdorf, Weiden, Neusidl, Morbisch, Purbach, dar eu unul aș alege Rust, pentru centrul cochet. Toate au … sufixul ”am See”, ceea ce într-o traducere largă înseamnă ”la malul lacului” și aproape toate sunt posesoare de ștrand atipic. Sunt ștranduri pe hectare întregi, cu iarbă și pomi seculari, cu pontoane, cu bărci și hidrobiciclete de închiriat.

De altfel, zona oferă alternative infinite. ”Vezi, asta nu înțelege lumea la noi: poți face o pensiune oricât de luxoasă, că tot se plictisește omul dacă nu-i oferi și alte posibilități de distracție”, îmi spune un prieten. În Burgenland, cu siguranță este imposibil să se întâmple așa ceva, adică să te plictisești, să crezi că timpul trece prea încet. Există și minusuri, cum ar fi apa lacului – departe de a putea spune că e limpede – și internetul, unul de … divizia C.

Adi si Petru la farul din Podersdorf (2)

Plaja, înotul și datul la pedale sunt principalele distracții. Despre primele două nu voi scrie, că nu-s mare filosofie, dar câteva ponturi de ”biciclit” tot o să vă dau. În primul rând, nu-i neapărată nevoie să veniți cu bicicleta de acasă, există suficiente centre de închiriere: 3 euro/ora, 12 euro/zi, 32 euro/3 zile. Turul complet al lacului, ce presupune și trecerea din Austria în Ungaria, este atracția ciclistă numărul unu. Turul măsoară 74,6 km, pe varianta scurtă, 121,5 km, pe cea ”maxi”.

Puteți alege tururi ceva mai scurte, fără trecerea graniței, dacă optați pentru cele trei trasee de vaporaș care traversează lacul; ambarcațiunile au locuri speciale pentru biciclete.

Cei mai rezistenți pot ajunge pe două roți până în Ungaria, Slovacia ori Viena. Info-centre turistice există în orice stațiune, iar acolo găsiți hărți cicliste detaliate, cu trasee clare și distanțe defalcate, ca să puteți calcula timpul și efortul. Vă puteți proiecta de la un traseu simplu până la unul mediu spre dificil, căci dealurile din zonă nu sunt foarte înalte și nu vă solicită prea tare extensorii gambei ori ritmul cardiac. Altitudinea maximă abia trece de 200 de metri, iar urcușurile sunt de obicei line.

Stea Eddy Merckx
Steaua celebrului ciclist belgian Eddy Merckx, de câte cinci ori câștigător al Turului Franței și Turului Italiei, este un pic ”șifonată”

Pe modelul Hollywood, la Podersdorf, există chiar o piațetă și o alee a personalităților cicliste, pe pietonala ce duce la vechiul far.

Un fel de Triplex Confinium, Austria-Ungaria-Slovacia

Cazarea la un hotel sau pensiune înseamnă că intrați în posesia unui card Neusidler See. Acesta vă oferă intrarea liberă la orice ștrand de pe malul lacului, apoi reduceri și gratuități la muzee, castele, concerte, tururi ale localităților importante din regiune. Dacă ați epuizat ispitele turistice din zonă, pe o rază mai mică de 60 de kilometri aveți două capitale dunărene, Viena și Bratislava, orașul maghiar Sopron și un burg austriac important, Eisenstadt, cu impunătorul castelul Esterhazy.

Finalul de săptămână aduce spectacole din ciclul ”opera în aer liber”. O scenă amplasată pe lac, la Morbisch am See, și o alta săpată într-o carieră de piatră, la St. Margarethen, vă oferă seri încântătoare, chiar dacă melomanii înrăiți vor strâmba din nas la orice minuscul falset.

Parcurile eoliene imense fac ținutul să fie cu adevărat special. Vântul care bate în Câmpia Panoniei ”hrănește” mii de mini-fabrici de curent, siluete de girafă într-un peisaj cu vii și, ici-colo, lanuri de porumb.

 

Vin de la sursă, la faimoasele localuri Heurige

A cere un pahar cu vin în Burgenland este ca și cum te-ai duce să mănânci hamsii la noi la mare. Vinul este în ADN-ul locului, iar localurile Heurige sunt rețeaua. Siteul turistic wien.info scrie că aceste localurile sunt la fel de reprezentative pentru această parte a Austriei precum Palatul Schonnbrunn sau caii lipițani pentru Viena:

”Originalul local vienez Heurige. Nenumărate cântece i-au fost dedicate, a servit drept decor pentru multe filme. Înainte de toate, el oferă vienezilor și turiștilor, într-o atmosfera placută, devenită proverbială, distractie, vinuri vieneze de calitate și mâncăruri care să se potrivească. Se servește în exclusivitate vin vienez, îl recunoasteti dupa arbuștii de pin si dupa inscriptia „Ausg’steckt” de pe o tabliță, care semnalează în același timp si când este deschis localul.

Cuvantul „Heuriger” denumește nu doar localul în sine, ci și vinul din anul respectiv, care poate fi tradițional numit astfel doar pana la data de 11 noiembrie (Sf. Martin). În afara de acest vin neimbuteliat, sprinten si suplu, localurile Heurigen oferă oaspeților lor și un bogat sortiment de vinuri îmbuteliate. Uneori, cu ceva noroc, în grădinile retrase sau în localurile intime puteți asculta chiar si muzica live”

Local Heurige
Local Heurige. Foto: Peter Rigaud / WienTourismus

Multe dintre localuri se află chiar în curțile oamenilor, amenajate cu o mulțime de flori și de obiecte decorative de grădină. Despre cultura Heuriger vorbește și timișoreanul Ioan Holender, în cartea ”Spuse, trăite, dorite. Amintiri”. Omul care a condus vreme de peste două decenii Stadtsoper din Viena avea un bun prieten din lumea muzicală, cu care juca tenis și apoi mergea la câte un local Heurige din împrejurimile Vienei. Acestuia i se propune să preia conducerea Operei, dar acceptă doar dacă Holender va fi instalat la Volksoper, sora mai mică a celebrei instituții vieneze. La câteva luni după numirea celor doi, prietenul bănățeanului piere subit. În lipsă de soluții imediate, Ioan Holender este transferat la conducerea Operei Mari. A fost începutul unei ”domnii” de 21 de ani, cea mai lungă din istoria Stadtsoper, iar mulți spun că a fost și cea mai luminată.

2 gânduri despre „VIDEO / Burgenland: biciclete, eoliene, vinuri bune

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s