La pedale

Aproape 100 de milioane de euro pentru ”indemnizația de biciclist”

Tot mai multe firme și țări europene iau în considerare răsplata financiară pentru angajații/cetățenii dispuși să lase mașina în garaj și folosească un mijloc ecologic de deplasare la serviciu. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, acest ”mijloc” este bicicleta.

Scriam în urmă cu câteva săptămâni despre aplicația pentru telefon care le permite companiilor olandeze să-i recompenseze pe angajații care vin la serviciu pe două roți. Tot în Benelux, dar în Belgia, în 2016, Guvernul i-a susținut cu 93 de milioane de euro pe cei ce merg ”la lucru” cu bicicleta, adică peste 400.000 de oameni, după cum scrie Cycling Today. Guvernul nu plătește direct aceste sume, ci oferă reduceri de taxe firmelor ce au intrat în program. Autoritățile sunt încântate că în felul acesta se reduc problemele privitoare la congestiile rutiere din zonele urbane, iar Asociația Belgiană a Bicicliștilor a dat startul unei campanii denumite ”Bike to Work”, pentru a stimula și alți angajați să nu mai folosească mașina.

„Vrem să încurajăm mersul pe bicicletă pentru navetiști, indiferent de tipul de bicicletă utilizat, normală sau electrică, din motive evidente”

Johan Van Overtveldt, ministrul belgian de finanțe / Reuters

Anul trecut, 406.000 de belgieni au pedalat spre locul de muncă, după ce în 2011 doar 314.000 de oameni au optat pentru bicicletă. Și media kilometrilor parcurși într-un an a crescut, de la 944 în 2011, la 1.045 în 2016. Cele mai multe idemnizații plătite anul trecut s-au situat în plaja 198-230 de euro.

Cycling Today a calculat câți bani poate încasa un angajat Belgian dispus să meargă cu bicicleta aproape în fiecare zi lucrătoare, adică în 210 din cele 365 de zile ale anului. La o indemnizație maximă de 0,22 de euro per kilometru și venind de la 15 km depărtare, suma se va ridica la 1.386 de euro, într-un an.

Și la noi se poate. Unde lucrez, adunăm puncte in functie de kilometri și le transformăm în bani care trebuie cheltuiți în magazine de biciclete. E doar pe perioada biketowork.

Cristian Băluță / Imagin București

 

Foto: top10hell.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s