Timp liber

Cum să alergi corect. Câteva sfaturi importante

”O corectă tehnică de alergare te ajută să-ți păstrezi energia, să fii mai rapid și să reduci riscul accidentărilor” spune o alergătoare semi-profesionistă din Germania.

Gesa Bohn aleargă pe distanțe de la 5.000 de metri până la cea care acoperă lungimea unui maraton, 42.195 km. A devenit recent cea mai rapidă corporatistă din țara sa, iar redactorii portalului runtastic.com au rugat-o să ofere câteva sfaturi. Runtastic este cea mai populară aplicație de monitorizare a exercițiilor fizice cu ajutorul unui smartphone, pornită în Austria, în 2009 și achiziționată de Adidas în august 2015, pentru 220 de milioane de dolari.

 

Poziția de alergare

O poziție corectă este esențială. Păstrați poziția dreaptă, înaltă, cu abdomenul și fesierii compacți, ușor încordați. Privirea trebuie să fie orientată înainte, nu la pista de alergare, chiar dacă atunci când intervine oboseala suntem tentați să coborâm capul.

Mâinile se vor afla la nivelul șoldurilor, aproape de corp, cu coatele îndoite la 90 grade. Mișcarea brațelor se face din umăr pentru a pastră mereu unghiul de 90 grade, iar umerii vor fi relaxați. Gesa Bohn ne îndeamnă să verificăm frecvent poziția umerilor și a brațelor, astfel ca oboseala să se instaleze cât mai târziu.

 

Fortifică zona pelviană și fesierii

Antrenamentele cotidiene ne pot și ele ajuta să rezistăm pe o perioadă cât mai lungă. Cinci minute de antrenament pe zi pentru zona șoldurilor, zona pelviană și zona abdomenului ne fac mult mai pregătiți pentru alergare și pentru a evita accidentările.

Bohn spune că la început exercițiile pot fi făcute vreme de un minut, în serii de trei. Pas cu pas puteți adăuga câte un exercițiu și durată suplimentară. Un corp puternic răspunde mult mai bine tehnicilor de învățare a alergării corecte.

 

Fă exerciții de coordonare

Coordonarea este la fel de importantă pentru a ajunge să alergăm corect. Cu cât mai bine reușim să facem mușchii noștri să lucreze împreună, cu atât alergarea se va dovedi mai lejeră și mai eficientă.

Imaginea de mai jos ilustrează trei exerciții ce pot fi făcute imediat după încălzire și este bine ca fiecare să fie repetat de trei ori, pe o distanță de 20-30 de metri.

  • ridicați picioarele foarte mult până simțiți că vă lovesc partea dorsală
  • țineți corpul și picioarele drepte (nu îndoiți genunchi) și alergați pe vârfuri
  • ridicați genunchii foarte sus, până ajung la 90 de grade

Înainte de a alerga, nu uitați niciodată exercițiile de încălzire, iar la final faceți exerciții de stretching, pentru a nu vă supune organismul unor schimbări bruște de ritm.

 

Un gând despre „Cum să alergi corect. Câteva sfaturi importante

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s