La pedale

MEGA-PARCARE. Da, de biciclete, doar e în Olanda

Țările din nordul Europei continuă să surprindă în ceea ce privește infrastructura pentru bicicliști. Dacă la Copenhaga investițiile de milioane de euro au făcut ca numărul bicicletelor înregistrate să fie mai mare decât cel al mașinilor, în Olanda a fost construită o parcare ce va putea găzdui peste 10.000 de biciclete.

Se întâmplă la Utrecht, unde a fost deschisă o parcare pentru 6.000 de biciclete, ce va fi extinsă până la finalul anului 2018 cu alte 6.500 de locuri, scrie The Guardian. Cu totalul  de 12.500 de spații construite sub Piața Gării Centrale, Utrecht-ul va trece pe primul loc în lume peste parcarea subterană de la Gara Kasai din Tokyo, ce are o capacitate de 9.400 de biciclete.

Oficialii olandezi spun că 40% dintre călătorii care sosesc la gara din Utrecht folosesc mijlocul de transport pe două roți. Ei beneficiază de tarife modice: primele 24 de ore sunt gratuite, apoi tariful este de 1,25 euro/zi pentru biciletele de mărime normală și 1,50 de euro/zi pentru cele mari. Există și o interdicție: bicicletele nu pot fi lăsate mai mult de două săptămâni în parcare.

Chiar și așa, Martijn van Es, purtătorul de cuvânt al Organizației Cicliste Olandeze Fietsersbond, este nemulțumit.

”Ca să-l cităm pe John Lennon, ”viața este ceea ce se întâmplă în vreme ce tu ești ocupat să faci alte planuri”. Până când politicienii au luat decizia și de când a început construcția, numărul cicliștilor a crescut vertiginos”

Martijn van Es

În Olanda, sunt 22,5 milioane de biciclete, la o populație de 17,1 milioane de oameni, singura țară din lume ce are mai multe vehicule pe două roți decât locuitori.

Biciclete pe cap de locuitor
Olanda are 1,31 biciclete pe cap de locuitor / Grafică The Guardian

“În Utrecht, foarte mulți oameni vin la gară cu bicicleta și se produce o nebunie. Bicicletele erau lăsate peste tot, așa că o astfel de parcare se impunea. Vom avea 12.500 de locuri până la finalul lui 2018, dar vom continua să căutăm spații de parcare pentru biciclete. Mă uit în jur și pot spune că nu se termină niciodată. Bicicliștii sunt peste tot și încearcă din greu să găsească locuri de parcare. Din greu și în viteză”

Tatjana Stenfert, manager al proiectului  Piața Gării Centrale din Utrecht

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s