Uncategorized

VIDEO | Duelul cetăților: un derby pe care Timișul îl visează de multă vreme

Știați că… ASU Politehnica – ACS Poli nu este singurul derby care se dispută în Timișoara în această săptămână?

Departe de atenția posturilor TV, de prim-time-ul presei centrale, la sala „Constantin Jude”, vom asista la o premieră. Încă una, tot în Timișoara. Etapa a treia din Divizia A1 de volei feminin propune un interesant duel bănățean, între nou-promovata UVT Agroland Timișoara și o formație care din sezonul 2010 este o prezență constantă în elită, CSM Lugoj.

Interesant nu este doar duelul. Pentru prima oară în istorie, două reprezentante ale Banatului se întâlnesc în primul eșalon, deși atât Timișoara, cât și Lugoj, sunt orașe importante pe harta voleiului feminin românesc.

Din 1990, echipele din cele două orașe, indiferent de nume (CSM sau Banatul Lugoj, „U” Guban, Politehnica Tender sau Agroland Timișoara), s-au „evitat” pe prima scenă.

u guban timisoara
Gazeta Sporturilor / 1997

În primăvara anului 1997, „U” Guban Timișoara obținea promovarea în prima ligă, chiar în detrimentul unei formații din Lugoj, Banatul. Aventura timișorencelor în prima ligă avea să dureze doar un sezon, la finalul căruia Banatul promova. Nici trupa de pe Timiș nu avea să reziste mai mult de o stagiune în elită. Politehnica Tender Timișoara a evoluat pe prima scenă în perioada 2003-2005, retrăgându-se înainte de startul campionatului 2005-2006.

În sezonul amintit, CSM Lugoj obținea prima promovare, cu un lot format din jucătoare tinere, din care făceau parte două sportive care în acest moment evoluează pentru Agroland Timișoara, Diana Balintoni și Daniela Lupescu. CSML retrograda la finalul sezonului 2008-2009, dar obiectivul era revenirea imediată în A1. În primăvara anului 2010, lugojencele ratează promovarea, dar beneficiază de dispariția fostei campioanei Metal Galați. Accepta invitația Federației, Revin în elită, unde până în prezent nu au mai avut emoțiile părții inferioare din clasament.

CSM Lugoj Argint in Cupa Balcanica
Septembrie 2013 / CSM Lugoj câștigă argintul în Cupa Balcanică, organizată chiar în orașul de pe Timiș. Pe rândul de sus, antrenorul Bogdan Paul (al treilea din stânga), pe rândul de jos: Diana Balintoni (a doua din stânga), Daniela Lupescu (a patra din stânga), toți aflați acum la Agroland.

UVT Agroland se află în premieră în Divizia A1. Clubul timișorean, fondat în 2014, a reușit să ajungă pe prima scenă din a treia încercare. Cu un lot în care este îmbinată experiența unor jucătoare precum Roxana Bacșiș sau Diana Balintoni cu tinerețea campioanelor din Divizia Junioare, Larisa Vasilică sau Petruța Orlandea, obiectivul echipei este clasarea în grupa locurilor 1-6. Programul primelor trei etape nu a fost deloc în favoarea timișorencelor, cu trei meciuri în deplasare. Două dintre ele s-au consumat deja (o înfrângere, 1-3 la Știința Bacău și o victorie, 3-1 la Dinamo București). Cel de-al treilea este programat miercuri, la ora 16:00, tot cu Dinamo, dar în Cupa României. Acesta va fi primul joc din istoria clubului în Cupă.

Agroland Timisoara bucuria promovarii
Mai 2017: Agroland Timișoara, bucuria promovării.

Așadar, prima întâlnire cu suporterii timișoreni pentru Agro va fi la două săptămâni de la startul stagiunii, și aduce la sala Olimpia derbiul cu CSM Lugoj. Este acest meci un derby? Evident. Timișoara a lipsit prea mult de pe harta voleiului de primă ligă, iar astfel de meciuri pot readuce publicul timișorean aproape de acest sport. Chiar mai mult, pot aduce publicul timișorean din nou la sală!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s