Baschet

VIDEO / Derby-ul Greciei, derby-ul Europei

Euroliga de baschet masculin propune săptămâna aceasta etapa cu numărul șase, iar centrul atenției va fi la Atena, acolo unde vineri se vor înfrunta Olympiacos Pireu și Panathinaikos.  Un meci care este derby indiferent de locurile pe care le vor ocupa vreodată cele două formații.

Una dintre cele frumoase declarații premergătoare meciului a fost oferită de americanul James Gist, care joacă de cinci ani pentru Panathinaikos: ”Grecii iubesc sportul acesta chiar mai mult decât noi”, aluzie la sloganul NBA, ”I love this game”.

”Să joci într-un astfel de derby este ca și cum ai fi … electrocutat. Realmente, simți energia pe care ți-o dau suporterii. Îți cer tot timpul să sari mai sus decât adversarul. Este o nebunie: te simți iubit, le simți pasiunea. Este nu numai o rivilitate, ci una dintre cele mai mari rivalități din lume. Când pregătești un meci precum acesta, nu este vorba despre strategie, despre care jucători vor intra în teren, este vorba despre o luptă crâncenă. Trebuie să lupți pentru fiecare posesie, iar la finalul meciului, simți că ești complet stors”

James Gist, Panathinaikos

Cele două formații se întâlnesc vineri, de la ora 21,00, cu Olympiacos ca gazdă. Oly și Pana au împreună nouă trofee ale Euroligii, cu începere din 1996, șase câștigate de alb-verzii din Atena, trei de roș-albii din Pireu. Panathinaikos domină și palmaresul intern – 35 de titluri, 18 Cupe ale Greciei, față de 12 titluri și 9 Cupe – dar în ultimii  ani Olympiacos a fost echipa superioară. O arată și actualul clasament al Euroligii: după cinci etape, Oly este în grupul fruntaș al celor patru echipe cu patru victorii și o singură înfrângere, în vreme ce Panathinaikos are bilant negativ – două victorii, trei înfrângeri – și se află doar pe locul al doisprezecelea.

Toate cifrele acestea, însă, se vor șterge vineri seara, când începe ”Derby-ul eternilor adversari” (Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων), precum desenele pe nisip sub furia mării dezlănțuite.

Foto: www.ekathimerini.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s