Timp de gândire

FOTO / Un proiect timișorean concurează la ”Oscar”-urile patrimoniului european

Unul dintre cele mai interesante proiecte educaționale realizate în 2017, în Timișoara, este cu siguranță Aquapic. Pornit de la zero, Aquapic a transformat un spațiu eminamente industrial într-un parc de peste două hectare unde copiii vor învăța interactiv care este circuitul apei în natură, cum este sănătos să folosim apa și vor putea vizita Sala Mașinilor, construită acum mai mult de un veac, și menținută intactă și astăzi.

Proiectul a fost inițiat de un ONG timișorean, Urban Survey, și derulat în colaborare cu fundația Aquademica, având sprijinul Aquatim, la Uzina de Apă nr. 3.

Uzina 3 a furnizat apă industrială, vreme de aproape un secol, dar și-a oprit activitatea în 2007, pentru că orașul nu a mai avut nevoie de acel gen de apă.

Cele două organizații au aplicat pentru un grant Urbaniada și au câștigat, la începutul acestui an, o finanțare de 75.000 de euro pentru realizarea proiectului. Centrul educațional Aquapic a fost inaugurat recent și poate fi vizitat de grupuri de copii, pe baza de înscriere, dar va funcționa ”cu toate pânzele sus” de la primăvară, când condițiile meteo vor favoriza folosirea tuturor instalațiilor amplasate.

Până atunci, proiectul a fost înscris într-un concurs organizat Uniunea Europeană, dedicat patrimoniului cultural și intitulat ”Premiile Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural”: ”European Union Prize for Cultural Heritage” este un fel de Oscar al patrimoniului continental.

Întrecerea are patru categorii, iar Aquapic participă la secțiunea ”Conștientizarea publicului” cu privire la valoarea patrimoniului cultural.

”Ne-am bazat aplicația pe două componente foarte importante. Prima este contextul local și național, în domeniul patrimoniului industrial. La o simplă plimbare pe stradă se vede cum patrimonial industrial – vechile fabrici, multe cu o valoare enormă – sunt lăsate să se deterioreze, în momentul în care își încetează producția. Nu acționează nimeni, până clădirile nu ajung ruine și focare de infecții și de mizerie și atunci oamenii ajung să își dorească ca acestea să fie demolate, pentru asanarea zonei. Vrem să arătăm că patrimoniul industrial poate fi tratat și altfel, că îți poate aduce prestanță și devine valoros, în momentul când este înapoiat comunității. Clădirea Uzinei de Apă Industrială este lucrarea, poate a celui mai mare arhitect pe care l-a avut Timișoara, Laszlo Szekely ce și-a pus amprenta pe modul în care arată orașul nostru, clădiri ca fostul Abator sau Cazarma Pompierilor sau turbinele fiind concepute de el. Chiar dacă Uzina de Apă Industrială este mai mică, valoarea și frumusețea ei sunt depline.

Violeta MihalacheA doua componentă este păstrarea destinației inițiale. Avem o sumedenie de exemple în întreaga Europă de patrimoniu industrial refuncționalizat, de fabrici, hale ori depozite care au fost transformate în locuri culturale sau creative: cinematografe, galerii de artă, hub-uri creative. Noi am păstrat funcțiunea inițială, aceea de fabrică de apă. Vrem să le arătăm oamenilor cum se producea apa industrială, care acum și ea ca proces tehnic e istorie. Să le spunem oamenilor de ce a fost nevoie de acest gen de apă, pentru că la origini a fost o idee de afaceri genială a oamenilor care au lucrat acolo, în special a lui Stan Vidrighin, părintele sistemelor de apă și canalizare din Timișoara. El a văzut potențialul economic al noii afaceri și a mers până la capăt, adică a făcut o uzină de apă industrială, inspirată de modelul altor orașe din Imperiul Austro-Ungar”

Violeta Mihalache, director Urban Survey

Această prezentare necesită JavaScript.

Premiile ”Europa Nostra” sunt susținute de Comisie Europeană și se acordă sub patronajul tenorului spaniol Placido Domingo.

”Noi am trecut de prima etapă a selecției și am fost înscriși în competiție, acum urmează jurizarea pe fond. Asta se va întâmpla în ianuarie-februarie 2018, iar în luna martie vom fi informați asupra rezultatelor. Dacă ne aflăm pe lista câștigătorilor, la finalul lunii iunie vom merge în Berlin, unde se vor decerna aceste premii”

Violeta Mihalache, director Urban Survey

Distincțiile europene de patrimoniu sunt atribuite din 2002. La fiecare categorie există un Mare Premiu, dar în funcție de calitatea proiectelor pot exista mai mulți câștigători.

Foto: Fundația Aquademica

2 gânduri despre „FOTO / Un proiect timișorean concurează la ”Oscar”-urile patrimoniului european

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s