Baschet

AUDIO / Magia Euroligii în Belgrad

Un drum în Belgrad este obligatoriu pentru iubitorul de baschet, mai ales dacă locuiește în vestul țării. E ca pelerinajul unui habotnic la Mecca sau ca răsfățul unui meloman la Scala din Milano.
Magia Euroligii de baschet poate fi trăită la doi pași de granița româno-sârbă. Două săli, una de 8.000 de locuri și o a doua, ceva mai nouă, ce poate primi peste 20.000 de spectatori, sunt pline la mai ficecare meci, iar numele mari ale continentului au avut deseori viață grea în fața vulcanicilor suporteri sârbi.
Radenko Toroman a locuit trei ani în capitala Serbiei, apoi a venit în România, a fost campion național cu West Petrom Arad, iar acum este directorul Academiei BC Timișoara. Cu Radenko am vorbit în primăvara acestui an despre Euroligă, baschetul din Serbia și cel din România, în reportajul AUDIO pe care îl puteți asculta mai jos.

”Într-o atmosferă ca în Belgrad, nu poți juca slab. Poți juca și neplătit, la energia pe care ți-o dă publicul. Uiți dacă ai primit sau nu salariul. Când ai, de exemplu, Real Madrid în cealaltă parte a terenului și 20.000 de spectatori, uiți de toate problemele și simți puterea pe care ți-o dau cei din tribune… Și staff-ul Euroligii a recunoscut că fără Belgrad, competiția ar fi mai săracă. Și adversarilor le place să joace în Belgrad, pentru că acesta este adevăratul baschet”

Radenko Toroman

O nouă etapă de Euroligă se joacă joi și vineri, cu Steaua Roșie Belgrad având meci acasă cu Baskonia. Sârbii au un sezon mai greu, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere sportiv, cu un antrenor în vârstă de numai 31 de ani, Dusan Alimpijevic, dar tot reușesc să adune mii de oameni la partidele pe care le joacă acasă. Crvena Zvezda – Baskonia este joi, de la ora 22,00.

 

P.S. La puțină vreme după postarea articolului, mi-a scris Miruna Crâsnic, fosta jucătoare, actuală antrenoare de baschet. Miruna mi-a trimis filmul de mai jos, de la Campionatul European de juniori U16 din Muntenegru, la care asistă un număr de spectatori cu care puține meciuri din Liga Națională se pot lăuda…

 

Foto: Kombank Arena din Belgrad, la un meci jucat de Partizan în Euroliga de baschet / kombankarena.rs

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s