Timp de gândire

Lungul (și delirantul) drum al ganterei către România

Ce fel de țară am ajuns? Ce mai știm să facem și ce mai aducem din lumea largă? Sau ce avem demnitatea să mai facem și ce suntem siliți să importăm?

Greu de crezut că toate aceste întrebări filosofale s-au născut din simpla achiziționare a unei gantere, dar așa este. Mă rog, erau două, că se vând doar pereche.

SONY DSCRar mă mai uit pe eticheta unui produs după ce îl cumpăr, dar am sperat să găsesc acolo un link spre vreun site de exerciții fizice. Când colo, dau de … traseul turistic al produsului. Inscripția ”Made in China” nu-i mai miră nici pe copii, dar ce urmează este delirant: ”Importado Para Brasil” – ”Decathlon, Villeneuve, Franța” – ”Importer – Oktoblu – Rusia, Moscova”, iar gantera a fost cumpărată de la Decathlon Timișoara, România.

Acum, să presupunem că bucățile de metal au trecut prin toate acele locuri din lume, deși e posibil să nu fie așa, ci unele firme din lanțul comercial să apară acolo doar cu numele. Dar dacă totuși, acesta a fost traseul, atunci gantera a făcut aproximativ 26.000 de kilometri ca să ajungă în sufrageria mea: Beijing-Sao Paolo 12.321 km, Sao Paolo-Villeneuve 9.594 km, Villeneuve-Moscova 2.357 km, Moscova – Timișoara 1.593 km, ceea ce dă 25.865 km.

Să ne înțelegem: 26.000 de km pentru un produs pe care-l poate face orice fierar! Orice  ucenic de fierar. Gantere pe care, în mod normal, dacă ar fi să dai 20 de lei, ai zice că merge, dar care costă de patru ori mai mult. De 3,99 ori, adică 79,90 lei, c-așa-i în comerț, cu virgulă.

A, să nu uit. Vine nevastă-mea acu’ câteva luni de la hypermarket – atenție de la hypermarket, că nu mai dă bine să spui ”de la magazin” – cu o plasă de alimente și-mi spune: ”Ce am aici e din Polonia, Tunisia și Chile”. Globalizare, nu glumă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s