Fotbal · Mix Media

Ioan Chirilă, noiembrie 1967, noiembrie 1999

Jurnalistul sportiv despre care s-a vorbit și scris cel mai mult de când există sport și presă de sport în România s-a stins într-un noiembrie. Acum 18 ani, iar despre șederea și plecarea sa a scris, zilele trecute, chiar fiul lui Ioan Chirilă, Tudor.

”Colegii lui spun că a fost cel mai mare gazetar de sport din istoria României. A scris douăzeci și nouă de cărți despre fotbal și alte sporturi. A muncit ca traducător în prima parte a vieții lui, până să ajungă redactor la Sportul Popular. A avut o cronică duminicală la radioul național. Vocea lui era inconfundabilă, la fel cronicile. S-a folosit de o cultură vastă ca să impună un stil unic în care sportul devenea mereu pretext pentru literatură. Cred că a suferit pe ascuns pentru că viața l-a împiedicat să ajungă scriitor. Viața am fost noi, copiii lui pe care a trebuit să-i crească. A fost un tată la care ne-am uitat mereu în sus, deși el era atât de aproape de noi. Pe biroul meu de acasă e o fotografie din care tata privește pătrunzător cu ochii lui căprui în timp ce buzele se întind imperceptibil către un zâmbet ștrengăresc sub nasul lui coroiat, grecesc.”

Tudor Chirilă, tudorchirila.blogspot.ro

Orice bibliotecă de jurnalist sportiv din România ar fi goală fără ”Zile și nopți pe stadion”, ”Și noi am fost pe Conte Verde”, ”Ar fi fost prea frumos…”. Ar fi ca Verdi fără Traviata, ca Paris-ul fără Tour Eiffel.

Și, totuși, apelul la memoria hârtiei m-a dus acum la revista ”Sport”, la un exemplar din noiembrie 1967, din colecția unui alt mare jurnalist sportiv, Nicolae Secoșan. Pe vremea aceea, Secoșan era student la ASE în București, dar citea și colecționa orice însemna presă de sport. Anul următor, avea să debuteze în crăinicia radio și apoi să comenteze 1.113 meciuri într-o carieră prodigioasă.

Ioan Chirilă semna în numărul din noiembrie 1967 un articol despre echipa  de fotbal Steaua, care schimba generațiile. Formația Armatei Române terminase sezonul 1966/1967 pe locul al cincilea, după Rapid, Dinamo, Universitatea Craiova și Farul Constanța și  tocmai făcuse o ”revoluție” în lot.

Ioan Chirila articol din noiembrie 1967

”Unul dintre cele mai ciudate ”elemente de culoare” ale campionatului nostru de fotbal din ultimii ani este absența Stelei de la banchetul final. Această ciudățenie este amplificată, bineînțeles, de amintirea ”echipei de aur” care ne poartă, fatalmente, cu gîndul spre epigonism.

Desigur că în viața unei echipe intervin și zguduiri. Nici o echipă nu poate face o trecere lină de la o generație la alta. Exemplul celebrei Real Madrid care, în ciuda mijloacelor de tot felul, nu face excepție, ne scutește de orice comentariu. Ca și veritabilele ”chinuri ale facerii” care însoțesc nașterea noului Internazionale.

Transferul generațiilor la ”CCA-Steaua” a fost radical. Poate prea radical, înfrîngînd prin aceasta mersul firesc al lucrurilor. Într-o bună zi, ”corpul de elită” cuprinzînd un Voinescu, un Apolzan, un Zavoda II, un Bone a fost sfătuit să cedeze loc tinereții. Măsura nu a avut însă efectul scontat, privînd echipa de osmoza necesară ”bătrîni-tineri”, nemaivorbind de faptul că unii bătrîni – ca de pildă Zavoda II – ar fi avut cîțiva ani buni – încă – de echipă națională…”

Ioan Chirilă, Revista Sport, nr. 213, Noiembrie 1967

Totuși, clubul din București avea să câștige acel campionat (1967/1968), cu 33 de puncte, la egalitate cu FC Argeș, dar cu golaveraj superior (45-26, față de 40-23).

”Tata era, mai presus de toate, un om bun, generos și modest care nu se sătura să învețe. Una din imaginile care mă urmărește din copilărie e cu tata pe canapea răsfoind concentrat o enciclopedie Larousse. N-am reușit să moștenesc nici generozitatea, nici bunătatea lui cu atât mai puțin curiozitatea care l-a transformat într-un personaj atât de luminat.”

Tudor Chirilă

Un gând despre „Ioan Chirilă, noiembrie 1967, noiembrie 1999

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s