Mobilitate urbană

VIDEO / Modelul Paris, prezentat la Timișoara

Congestiile din trafic reprezintă o problemă în marile orașe europene, de peste o jumătate de veac. La noi, s-a vorbit tot mai des despre acest fenomen după ’89, iar construirea de parcări în zonele centrale ale orașelor aglomerate este soluția cel mai des invocată.

Așa au făcut și vesticii, într-o vreme: au construit parcări, până și-au dat seama că, pe măsură ce le înalță, apar tot mai multe mașini, oamenii sunt încurajați să meargă pe patru roți pentru orice chestiune minoră au de rezolvat sau orice distanță au de parcurs. Și atunci, au schimbat filosofia, ca să evite sufocarea zonelor centrale, istorice. Au închis acele zone traficului rutier și le-au redat oamenilor, celor ce se deplasează pe jos sau pe biciclete, celor ce practică jogging-ul sau, pur și simplu, celor ce vor să respire un aer mai puțin poluat.

”Este vorba despre deplasarea oamenilor, nu a mașinilor”, a concluzionat specialistul italian Pasquale Cancellara, la conferința de la Timișoara, conferință despre care scrie și site-ul oficial al FLOW, unul dintre cele mai importante proiecte europene de mobilitate urbană.

Cancellara a utilizat materialul video de mai jos pentru a demonstra care sunt cele mai eficiente mijloace de deplasare, într-un studiu de caz privitor la transportul a 200 de persoane. Cine va depăși întâi o imaginară linie de start? Autobuzele și tramvaiele au avut nevoie de un pic mai mult de 30 de secunde, pietonii tot cam atât, în vreme ce mașinile au trecut de patru minute.

O altă exemplificare s-a referit la transformarea malurilor Senei în zonă de agrement. Autoritățile pariziene au interzis accesul mașinilor pe o suprafață de opt hectare, pe care au făcut-o parc, ”Parc Rives de Seine”.

Zona este destinată acum bicicliștilor și pietonilor și chiar a devenit sit UNESCO World Heritage. La șase luni de la inaugurare, numărul mașinilor din centrul Parisului s-a redus cu 1.349/zi, ceea ce înseamnă o scădere 28,8%, față de aceeași perioadă a anului precedent (Februarie 2017 / Februarie 2016).

Tot în proiectul FLOW este oferit exemplul aglomerărilor urbane din zona Ruhr (Germania): construirea a 101 km de piste speciale (”highway”) pentru bicicliști a dus la reducerea numărului de mașini cu 50.000/zi. Proiectul a costat 180 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o medie de 1,8 milioane euro/km.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s