Baschet

VIDEO + AUDIO | Un Euro, triple-double, 11 jucători din NBA…

…așa ar putea suna un rezumat al celor zile de Campionat European de baschet masculin jucate la Cluj, adică întrecerea care a pus România pe harta turneelor finale.

A fost a 40-a ediție a Campionatului European de baschet masculin și s-a desfășurat în patru țări. Mai exact, în patru orașe, Helsinki, Tel Aviv, Cluj și Istanbul. Faza finală s-a disputat în Turcia.

România a revenit la un turneu final după 30 de ani, dar pierdut toate cele cinci partide jucate în orașul de pe Șomeș: Cehia ne-a bătut cu 83-68 la debut, meci după care liderul echipei, Vlad Moldoveanu arunca o săgeată: ”Din păcate, noi, în repriza a doua, am încercat să jucăm alte scheme, nu înțeleg de ce. Schemele pe care le-am antrenat până acum, merseseră foarte bine și chiar nu înțeleg de ce am încercat să jucăm altceva două-trei-patru minute după pauză”.

A urmat un 58-74 cu Croația, dar fundașul Andrei Mandache a văzut o creștere în joc: ”Îmi felicit colegii, au depus un efort colosal, merită toate laudele. Felicit și suporterii, pentru că s-a simțit prezența lor și, chiar dacă urmează un meci extraordinar de greu, evoluția noastră să crească, fie și cu 1%”.

Lumea a venit în număr mare la sală, circa 5.000-6.000 de spectatori la fiecare meci al tricolorilor, chiar și împotriva Spaniei, unde am fost victime certe: 50-91.

Speranțele mari ni le-am legat de confruntarea cu Ungaria, însă am cedat și atunci, 71-80, din motive explicate de antrenorul principal Marcel Țenter, în următorul material AUDIO.

România a încheiat parcursul cu 69-86 împotriva Muntenegrului, meci în care arădeanul Andrei Mandache a reușit o performanță rară la Europene, un triple-double, cu 14 puncte, 12 pase decisive și 10 recuperări, iar imaginile acestei reușite pot fi văzute mai jos.

Partida cu ex-iugoslavii a fost ultima pentru Marcel Țenter pe banca României. Sătmăreanul avea să fie înlocuit înaintea câteva săptămâni mai târziu cu un antrenor străin, macedoneanul Zare Markovski, cu care România a jucat deja două partide în preliminariile Campionatului Mondial, înfrângere în Italia, victorie cu Olanda, la Cluj.

Lista celor 11 jucători din NBA care au evoluat la Cluj, în Grupa C a Campionatului European 2017 o găsiți AICI.

Competiția a fost câștigată de Slovenia, cu surprinzătorul Goran Dragic și cu copilul minune Luka Doncic. Slovenia a bătut Serbia, în finală, cu 93-85.

A fost un Euro la care amprenta echipelor de club, în special a celor din Euroligă și din NBA, s-a pus foarte apăsat, atât ca evoluție a jucătorilor, cât și ca modificare a regulilor. La presiunea celor mai puternice cluburi, Campionatul European nu se va mai juca din doi în doi ani, ci o dată la patru ani. Prin urmare, vom revedea un EuroBasket abia în 2021!

 

Foto: FIBA Euro 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s