Schi · Timp liber

Austriecii și înșelătoarea lor telecabină

Muzeul Tehnicii din Viena impresionează de la intrare. De fapt, impresionează încă de afară: se află relativ aproape de Palatul Schonbrunn, într-o clădire monumentală.

Accesul spre zona exponatelor se face pe o scară interioară impunătoare, cu trepte late ce te duc într-un imens spațiu înalt de câteva zeci de metri și populat la parter de vagoane de cale ferată, un cazan de topire dintr-o oțelărie, turbine și multe altele ce-ți desenează imaginea a secole întregi de știință și inginerie.

Dacă ridici privirea, vezi ”balcoanele” câtorva etaje ce te așteaptă cu cele mai plăcute surprize. Dar vezi și o telecabină roșie, modernă, din metal și multă sticlă. Clișeele din mintea noastră – Austria și telecabină – ne duc firește cu gândul la schi, însă povestea ”gondolei” de la Muzeul Tehnicii este alta.

TMW telecabina
Foto: http://www.technischesmuseum.at

Cabina expusă la Viena este un mijloc de transport urban și vine tocmai din America de Sud, din capitala boliviană La Paz. În orașe care devin tot mai aglomerate, transportul pe cablu pare o soluția de viitor. Și de prezent, dacă ne uităm la ”specificațiile” telecabinei de pe Linia Roșie – Línea Roja – inaugurată încă din 2014.

Cea mai largă rețea de transportul urban pe cablu se află în La Paz. Trei linii au fost inaugurate în 2014, denumite după culorile steagului bolivian: linia roșie, linia galbenă, linia verde. În 2015, au început lucrările pentru alte șase linii. Telecabina de la muzeul vienez are o capacitate de 10 persoane și făcea legătura între Gara Centrală și o suburbie din La Paz, El Alto.

Până la 5.000 de persoane pe oră folosesc acest mijloc de transport în La Paz. Pentru a transporta 5.000 de oameni pe șosea ar fi nevoie de 100 de autobuse sau 2.000 de autoturisme. Viteza de deplasare a cabinei este de 21-27 km/h.

Muzeul nu-i va dezamăgi nici pe schiori. Ei pot găsi acolo telecabina de colecție de la Stubnerkogelbahn, și pot afla că în Alpii austrieci 150 de milioane de turiști folosesc în fiecare an trasportul pe cablu.

Un gând despre „Austriecii și înșelătoarea lor telecabină

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s