La pedale · Mobilitate urbană

VIDEO | Miracolul danez: 12/12, într-un oraș cu zăpadă aproape 6/12

Mersul pe bicicletă se învață în unele țări nordice deodată sau imediat după mersul pe jos. Danemarca sau Olanda sunt exemple pentru modul cum i-au determinat pe oameni să renunțe la mașină și să urce pe bicicletă, fie vară, fie iarnă, cum își cresc copiii în spiritul mersului pe două roți.

Orașul danez Aarhus are 700 de kilometri de piste pentru biciclete la 1.200 de kilometri de șosele. Totuși, autoritățile locale s-au confruntat în urmă cu ceva vreme cu scăderea numărului de bicicliști, în condițiile unor perioade cu precipitații intense, în special zăpadă, căzute de la mijlocul toamnei până spre mijlocul primăverii. Reacția municipalității a fost rapidă: a aprobat o investiție de 10 milioane de euro într-un program multianual de relansare a mersului pe bicicletă și de a face accesibile pistele din orașul de la Marea Nodului douăsprezece luni din douăsprezece.

Citiți și despre Copenhaga: ORAȘUL PE DOUĂ ROȚI: 1.400.000 KM/ZI!

Măsurile și investițiile au fost dintre cele mai curajoase și nu întotdeauna ușor de luat:

  • Poate cel mai important este că în perioada rece, între 6.00 AM și 6.00 PM, pistele de biciclete sunt curățate prioritar, adică înaintea șoselelor.
  • O mare parcare pentru navetiști, ce are în același timp și dulapuri pentru biciclete, a fost amenajată la periferia orașului, pentru a-i încuraja să lase mașina acolo și să continue drumul spre serviciu pe vehiculul cu două roți.
  • Prioritatea bicicletelor a fost instituită pe mai multe străzi din centrul orașului, unde mașinile nu au voie să-i depășească pe cei aflați în șa.
  • Centre pentru biciclete au fost amenajate în mai multe locuri din Aarhus. Acolo, specialiștii fac gratuit mici reparații ori dau sfaturi privind poziția corectă de pedalat. Și tot acolo, ”călăreții” pot verifica presiunea din roți și le pot umfla.
  • Programe de inițiere în mersul pe biciclete, la care sunt acceptați copii cu începere de la vârsta de doi ani și jumătate
  • Dușuri mobile au fost amplasate  în proximitatea marilor firme din oraș, în special pentru cei ce merg la serviciu.
  • Pe trotuarele pe care se parca ilegal au fost montate rastele pentru biciclete
  • Actualmente, se construiește o pistă acoperită, un fel de autostradă pentru biciclete. Pentru a atrage cât mai multă lume, pe ”lateralele” pistei sunt puse răsaduri cu căpșuni ce pot fi culese gratuit.

Programul se dovedește o reușită: la patru ani de la startul său, numărul celor care au ales sau au revenit la bicicletă a crescut. Progresul este de 19%, ceea ce într-o țară ca Danemarca, unde bicicliștii sunt oricum mulți, înseamnă o cifră consistentă.

 • 1894 este anul când a fost costruită prima pistă de biciclete din Aarhus, pistă ce există și astăzi.

Foto: www.visitaarhus.com

Un gând despre „VIDEO | Miracolul danez: 12/12, într-un oraș cu zăpadă aproape 6/12

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s