Tenis

Campioana fără … logo. Sampras a pățit la fel

Simona Halep este o campioană, chiar dacă a pierdut finala de la Melbourne. Cele 16 titluri WTA și cele 16 săptămâni petrecute pe prima poziție în ierarhia mondială o recomandă pentru această titulatură. Este, însă, o campioană fără sponsor de echipament, după despărțirea de Adidas.

Subiectul a fost des abordat de la finalul lui 2017, când Simona a încheiat contractul cu producătorul german și nu numai în presa din România.

„Este ridicol! Nu știu ce s-a întâmplat cu Adidas… Dar asta nu i s-ar fi întâmplat niciodată unui bărbat! Sunt sigură că Simona va găsi un nou sponsor, dar faptul că nu are unul este de neînțeles și incredibil pentru mine, în sensul negativ al cuvintelor. Sper ca acum cei de la Adidas să regrete! Iar dacă Simona nu-și va găsi un contract cu un brand înseamnă că ceva este cu adevărat greșit în acest sport! Care e problema? Ce dacă e româncă? Nu le place că nu e înaltă și blondă? Simona este o femeie remarcabilă, cu o personalitate grozavă!”

Martina Navratilova / Le Temps

Simona Halep 1 WTA

Firma franceză Lacoste a fost indicată drept principală candidată la a semna cu Halep, însă ițele unor astfel de colaborări pot fi foarte încurcate, uneori. Unul dintre cei mai mari jucători din toate timpurile, Pete Sampras, își amintește în cartea sa autobiografică – ”În mintea unui campion” – problemele pe care le-a avut cu sponsorul său de echipament, la începutul anilor 2000, într-un moment mai slab al carierei sale.

”În afara luptei cu propria mea formă, trebuia să fac față și unor schimbări ale situației de la Nike. Jeff Schwartz, impresarul meu în acel moment, a presupus că cei de la Nike ar fi fost interesați să semneze cu mine o înțelegere de lungă durată. Pentru că eram cel mai mare câștigător de turnee de Mare Șlem din istorie, reprezentam valorile clasice și mă adresam unui public mai în vârstă și mai conservator, credeam că voi avea o viață îndelungată pe partea de vânzări. Dar realitatea se prezenta altfel: tenisul (unul dintre sporturile preferate ale lui Phil Knight, fondatorul și directorul executiv Nike) cădea în dizgrație. Poate că eram campionul tuturor timpurilor, dar cei care făceau ca produsele să se vândă erau jucătorii din fruntea clasamentului, în special jucătorii tineri și înflăcărați. De-a lungul anilor, Nike îmi plătise mulți bani, îmi atinsesem apogeul încasărilor și, mare campion sau nu, dacă nu reușeam să mai fac față Marilor Șlemuri, valoarea avea să-mi scadă. Nike a venit cu o ofertă care însemna, în esență, o reducere însemnată a venitului”

Pete Sampras

Americanul povestește cum l-a sunat personal pe Knight, pentru a-i aminti că fusese un ”sportiv model”, că nu căutase niciodată ”o ofertă mai bună” și , în general, să-i înșire atuurile sale. Directorul Nike l-a tratat cu vorba bună și l-a făcut să înțeleagă situația.

”Realitatea crudă și fundamentală este că în afacerea cu sponsorii, ca și în joc, este bun în măsura în care sunt și ultimele tale rezultate, iar lumea este mai interesată de ceea ce vei face în viitor, decât de ceea ce ai făcut.

Contractul mi s-a încheiat la finalul lui 2000 și încă nu aveam o înțelegere. Am decis ca atâta timp cât nu se rezolvă problema să nu mai port haine cu ”dâra” simbolică Nike. La Australian Open în 2001, am purtat un tricou simplu alb, cu steagul american pe el.

Treptat, totuși, mi-am dat seama că sunt orbit de mândrie și deveneam prea afectat de problemă. Nu aveam cum să neg că Federerii, Safinii, Hewiții veneau din urmă, așa cum făcusem și eu în primii mei ani, iar ei reprezentau prioritatea Nike. Aveam opțiunea de a căuta prin vecini o opțiune mai bună, dar în acel stadiu al carierei mele tot ce aș fi obținut ar fi fost – poate – mai mulți bani, iar eu nu făceam nimic doar pentru bani. Am mai avut câteva discuții cu Phil și am ajuns până la urmă la o înțelegere. Experiența a fost o trezire la realitate”.

Pete Sampras

Cartea scrisă de americanul câștigător a 14 turnee de Mare Șlem a fost publicată și în limbă română, în 2013, la editura Victoria Books, și poate fi cumpărată cu prețuri între 30 și 40 de lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s