Baschet

Soluția: două-trei sezoane în țară, înaintea vârstei de 21 de ani

”Naturalizările, ceva natural?” a avut ecou mai ales în lumea baschetului. Natural, aș spune, din moment ce subiectul-cheie al articolului era modul cum U BT Cluj a cucerit Cupa României – competiție unde ești obligat să ai cel puțin doi baschetbaliști români pe teren – evoluând cea mai mare parte a timpului fără vreun jucător născut în România.

Reacțiile au apărut rapid, cele mai multe foarte bine argumentate. Peter Eleș, acum direct sportiv la prim-divizionara maghiară de baschet feminin Peac Pecs și fost antrenor principal la CSM Satu Mare, semnalează că ”regulamente baschetbalistice din câteva țări europene (printre care Italia sau Ungaria), prevăd că jucatorul „autohton” este acel jucător care a fost legitimat 30 de luni în respectiva țară pâna la vârsta de 21 de ani”.

Paradoxal este că americanul Giordan Watson s-a dorit a fi naturalizat pentru Euro Basket 2017, când România a fost una dintre gazde, însă actele au venit prea târziu. Prea târziu pentru naționala ce a participat la Euro, chiar la timp ca să joace pentru U BT Cluj, ca român, în Liga Națională și în Cupa României. DOAR ÎN ACESTE DOUĂ COMPETIȚII, căci ÎN FIBA EUROPE CUP, EL ȘI CALNICENCO SUNT CONSIDERAȚI STRANIERI.

Calnicenco in aparare la Nicolescu
Transnistreanul Andrei Calnicenco (11) încearcă să-l blocheze pe orădeanul Bogdan Nicolescu, în finala Cupei României / Foto: Facebook Federația Română de Baschet

La înscrierea în actuala ediție a competițiilor FIBA, U BT a avut de completat un formular individual pentru jucătorii autohtoni. Ardelenii au fost nevoiți să indice minimum trei sezoane în care autohtonii au beneficiat de formare baschetbalistică în propria țară, între 12 și 20 ani. Cum cei doi au venit în România mult mai tarziu față de perioada de vârsta indicată, U a trebuit să accepte că sunt jucători străini.

Watson și Calnicenco au avut un aport covârșitor în câștigarea Cupei României de către U BT – vedeți AICI cât de mult au fost folosiți – mai ales în condițiile în care Clujul a învins și în semifinală și în finală la o singură posesie diferență. Cei doi vor conta mult și în lupta pentru titlu, chiar dacă în Liga Națională există obligativitatea folosirii unui singur jucător român, dar poate măcar pentru sezonul viitor Federația Română de Baschet se gândește să schimbe regulile.

Ca un fel de Post-Scriptum, preiau două frânturi de comentarii apărute la precedentul articol:

”Mi se pare totuși de neconceput ca un cecen (acum dau un singur exemplu, de la lupte, deși mai sunt multe alte cazuri), care n-are niciun fel de habar de limba română, să se trezească peste noapte că evoluează pentru țara noastră și apoi că mai și câștigă medalie olimpică în dreptul României. Îmi pare rau că și noi incepem să recurgem la astfel de naturalizări. Eu unul nu mă simt reprezentat de astfel de sportivi si sper ca la un moment dat să se pună punct acestor practici nu numai in România, ci peste tot” 

John

Cititorul se referă la cecenul Albert Saritov, care la Rio 2016 a cucerit medalia de bronz pentru România, în concursul de lupte. Pentru Jocurile Olimpice de la Rio, Saritov s-a pregătit doar în Rusia.

”Necazul e că nu formăm sportivi de calitate. Formarea e praf. Exigențele acestui surogat de sport profesionist pe banii statului (majoritatea echipelor din primele ligi la fotbal, rugby, handbal, baschet ori volei sunt CSM, CSU, CSJ, etc, dar asta e altă discuție) ne fac să aducem repetenți din Cupa Satelor din județul cutare, care la noi sunt sculă. Pun întrebarea după ce am dat raspunsul: de ce au acesti jucatori de mâna a doua sau a treia căutare la noi? Raspuns: fiindcă noi producem o calitate inferioară acestora… Când antrenorii de copii si juniori se vor concentra pe formarea de sportivi si vor pune pe plan secund câștigarea unui campionat local, județean, regional si chiar național, vom avea jucători. Acest lucru se va întâmpla atunci când politicul va dori asta”

Dorin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s