Timp de gândire

Hasta la vista, Escu?

Se încheie era lui ”Escu” în sportul românesc? Avem destule motive să răspundem ”da” la această întrebare: în campionatele de baschet este deja o modă să vedem mulți stranieri; la handbal și volei începe să se întâmple la fel; fotbalul are de multă vreme porțile larg deschise pentru jucătorii de afară.

Lucrurile încep să se schimbe și la echipele naționale: rugby-ul are jumătate dintre jucători cu pașaport de emisferă sudică, baschetul tocmai a naturalizat americani, unul la masculin, unul la feminin, la lupte, cecenul Igor Saritov a adus una dintre puținele medalii pentru România, la Jocurile Olimpice Rio 2016. Fotbalul în sală a jucat cu trei stranieri la recentul Euro 2018 și în scurt timp va putea alinia un prim 5 format din brazilieni și portughezi.

Partea luminoasă a lucrurilor o găsim în tenisul de masă. Pe un continent european împânzit de asiatice și asiatici naturalizați, România luptă cu resursele sale. Și nu numai că luptă, ci este campioană europeană en titre, pe echipe.

La o dezbatere organizată la Timișoara, antrenorul Romeo Rașca, punea punctul pe i: nu avem sport de performanță pentru că nu mai avem sport de masă. Nu avem sport de masă pentru că nu avem infrastructură. Cu arene construite acum multe decenii și practic fără bazine de înot, vom crește generații bolnave și vom întreba în stânga și în dreapta cum se pronunță numele unor ”tricolori”.

Ei da, fără o viziune clară în sportul românesc vom spune în curând ”Hasta la vista, Escu”!

Citiți și: ”Naturalizările, ceva natural?”

Foto: Naționala de rugby a României, la recentul meci contra Spaniei, din Rugby Europe International Championship. Cinci jucători din primul XV au fost din afara țării: Johan Van Heerden (CSM București), Sione Fakaosilea (Știinta Baia Mare), Tangimana Fonovai, Stephen Shennan (Timisoara Saracens), Paula Kinikinilau (CSM Bucuresti). Un al șaselea stranier, Jack Umaga (Timișoara Saracens) s-a aflat pe banca de rezerve. Foto credit: Facebook romanian rugby federation

3 gânduri despre „Hasta la vista, Escu?

  1. Din pacate asa este” Hasta la vista Escu”,dar e pacat pentru sanatatea acestei natii este destul de precara,cred ca ar trebui facut mai mult pentru acest domeniu.Baza ar trebui sa fie sportul de masa,deacolo apar si talentele,performanta probabil,vor face 2-3%,dar cei ce practica un sport vor fi mai sanatosi si statul ar avea de cistigat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s