Tenis

VIDEO / Miami 1995: Agassi, Sampras și povești din culisele tenisului

Internetul mi-a amintit una dintre marile rivalități din tenis, cea dintre Pete Sampras și Andre Agassi, acum când se joacă turneul de la Miami. Clipul video este un rezumat al finalei de la Miami, din martie 1995 (pe atunci, era turneul de la Key Biscayne): tribune pline, câteva mingi extraordinare și bucuria lui Andre, totul în câteva zeci de secunde pe care le puteți vedea și dumneavoastră.

Puține lume știe însă ce era în sufletul celor doi în acea perioadă, ce lupte duceau. Se întâlniseră și ceva mai devreme, la Indian Wells.

”Dacă pot să-l bat, o să fiu foarte aproape de vârf (nr. 1 ATP). Sunt în plină formă, dar jucăm un meci neglijent, plin de greșeli neprovocate. Fiecare din noi e cu mintea în altă parte. Pete suferă pentru antrenorul lui. Eu sunt îngrijorat de tatăl meu, care urmează să fie operat pe cord deschis, în câteva zile. De data aceasta, Pete reușește să se ridice deasupra grijilor lui, în timp ce ale mele mă consumă. Pierd în trei seturi”

Andre Agassi, din cartea ”Open. Autobiografie”

Sampras trăise un episod sfâșietor în acel an 1995, în ianuarie, la Australian Open, când antrenorul său, Tim Gullikson a început să aibă probleme de sănătate tot mai mari.

”Trebuia să joc cu Lars Jonsson, în turul al treilea. Tim mi-a făcut încălzirea și s-a întors la vestiar, unde s-a prăbușit dintr-odată și fără nicio explicație. Tom (fratele lui Tim) a fugit cu el la spital, în timp ce eu am intrat pe teren, am jucat și am câștigat meciul. Am mers la spital mai târziu, să văd ce se întâmplă și mi s-a spus că Tim avea să fie în regulă”

Pete Sampras – ”În mintea unui campion”, autobiografie

Din păcate, antrenorul nu avea să fie ”în regulă”: diagnosticat inițial cu probleme cardiace, avea să piară în 1996, la 44 de ani, din cauza unui cancer pe creier, inoperabil.

 

S-au întâlnit în cinci finale de Mare Șlem

Cei doi americani s-au înfruntat de 34 de ori în circuitul ATP – scorul este de 20-14 pentru Sampras. Aproape jumătate dintre aceste partide – 16 – au avut loc în finalele unor turnee. Duelul Sampras – Agassi a contat ca ultim act de Mare Șlem la US Open (de trei ori), la Wimbledon și Melbourne, câte o dată.

Chiar dacă au fost coechipieri în echipa de Cupă Davis, pe care au câștigat-o împreună pentru SUA în 1992 și 1995, nu s-au înțeles foarte bine.

”Toate discuțiile de la turneu sunt despre rivalitatea mea cu Pete, în special din cauza unei noi campanii Nike care include o reclamă televizată populară, în care sărim dintr-un taxi în mijlocul orașului San Francisco, punem un fileu și îi dăm drumul. New York Times Sunday Magazine publică un articol lung despre despre rivalitatea noastră și despre prăpastia dintre personalitățile noastre… Las reportajul deoparte. Îl iau iar. Nu vreau să-l citesc. Trebuie… Și totuși răsfoiesc articolul și tresalt când Pete e întrebat ce-i place la mine. Nu găsește nimic. În cele din urmă, spune: ”Îmi place cum călătorește”.”

Andre Agassi, din cartea ”Open. Autobiografie”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s