Fotbal

VIDEO / ”La prima, a fost inspirație; la celelalte, am știut clar unde vor să dea”

Câți dintre noi știm oare cât au durat penalty-urile de la Sevilla, din ’86 ? Da, a fost 0-0, după 90 de minute între Steaua și FC Barcelona, apoi finalistele Cupei Campionilor Europeni au mai jucat 30 de minute fără gol. Dar penalty-urile ? ”Ei au luptat 120 de minute, eu mi-am făcut treabă în acele nouă minute rămase, la acele penalty-uri și așa am reușit  să obținem împreună cea mai mare performanță din fotbalul românesc”.

Dar pentru a ajunge la cele nouă minute de glorie a fost nevoie de un sezon aproape perfect: 1-1 și 4-1 cu Vejle BK, 0-1 și 4-1 cu Honved Budapesta, 0-0 şi 1-0, împotriva lui Kuusysi Lahti, 0-1 şi 3-0, cu Anderlecht și 2-0, după penalty-uri, în finala cu FC Barcelona. Helmuth Duckadam a fost primul portar care a parat patru lovituri de la 11 metri într-un meci oficial de o astfel de importanță.

”După al patrulea penalty apărat, am fugit spre centrul terenului. Primul care m-a îmbrățișat a fost Boloni, a urmat Radu II… Toți îmi spuneam: ”Am câștigat”, dar eu îi întrebam: ”Nu se execută și al cincilea?”. Eram la fel de derutat precum … regele Spaniei”

Helmuth Duckadam

O finală cât o carieră pentru Duckadam, deoarece în națională a adunat doar două prezențe, ambele în meciuri amicale, în ‘82, când se transfera de la UTA la Steaua.

Poate ar fi urmat și altele, dar la două luni după finala de la Sevilla, într-o dimineață, îi amorțesc degetele de la mâna dreaptă. Era în vacanță la Semlac, iar un prieten îi spune: ”Poate ieri, la pescuit ai ținut undița prea strâns”.

Și totuși, nu e de glumă, era un anevrism. Este transportat de urgență în București și operat în aceeași zi, intervenție care a durat aproape cinci ore. Mâna i-a fost salvată, dar cariera s-a oprit acolo. Într-un moment de glorie, dar la numai 27 de ani.

Mai apoi, Helmuth Duckadam (născut la 1 aprilie 1959) a devenit polițist de frontieră, a vrut să se stabilească în Statele Unite și a încercat să fie politician, înainte de a reveni la matcă, adică la Steaua, unde acum este director de imagine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s