La pedale · Mobilitate urbană

VIDEO / Ca la ardeleni: pită cu untură, pentru biciciliști

ACTUALIZARE 13 aprilie. Civinet România a anunțat deschiderea înscrierilor pentru webinar-ul ”Săptămâna Mobilității Europene – modele românești de bună practică” (European Mobility Week Romania ).

Înscrierea este gratuită, fiind necesară accesarea link-ului:
https://zoom.us/webinar/register/WN_NZ_fwZuBRImdhGyoc7qiMg

Programul webinarului este:
11,30 – 11,35 – Bun venit – Violeta Mihalache, Director Urban Survey, Secretariat CIVINET ROMÂNIA
11,35 – 11,50 – Mix and Move – despre tema și obiectivele campaniei European Mobility Week în 2018 – Radu Lupu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
11,50 – 12,05 – Cycle to work Sepsi Sf. Gheorghe – Csanád Birtalan si Bence Kiss, inițiatorul campaniei
12,05 – 12,20 – Bistrițenii, ambasadori ai mobilității durabile! – Simona Mic, Primaria Bistrita
12, 20 – 12,35 – Făgăraș, oraș CIVITAS PROSPERITY – Dacia SapatoruPrimăria Municipiului Făgăraş
12,35 – 12,45 – Întrebări și concluzii

Articolul inițial

”Cine vine cu bicicleta, primește o felie de pâine cu untură și o cafea sau un ceai, la alegere”, spune Csanád Birtalan, de la Sepsi Bike, organizație care și-a propus să-i obișnuiască pe locuitorii din Sf. Gheorghe să folosească mai mult bicicileta. Sepsi Bike s-a implicat în 2017, organizând evenimente atât în luna mai, cât și în septembrie, cu ocazia ”Săptămânii europene a mobilității”.

Oferta de pită cu untură era valabilă în zilele lucrătoare, în intervalele orare  8-10, 16-18, pentru că inițiatorii doresc să convingă localnicii să circule pe două roți mai ales când merg la serviciu.

Anul trecut, a fost ediția a doua a ”Cycle Tour Mobility Week”, iar Csanád Birtalan a plusat: ”În caz că plouă, și totuși oamenii vin cu bicicleta, porția este dublă. Și la rent-a-bike oferta este 1+1: închiriezi bicicleta pentru o oră, o primești pentru două ore; o închiriezi pentru o zi, o ai două zile”.

Ultima zi lucrătoare a acelei săptămâni a mobilității a oferit surpriza. Cine preda permisul de conducere la cortul Sepsi Bike primea pe gratis o bicicletă în chirie pentru acea zi și, din partea Primăriei, un tichet de parcare pentru ziua de luni a săptămânii următoare.

Au fost acolo și un târg deschis de piese de biciclete și un atelier de reparații; în plus, într-una dintre zile, organizatorii au oferit 100 de porții de mâncare tradițională, varză secuiască cu carne de porc.

”Săptămâna Mobilității Europene – modele românești de bună practică”

Soluții de mobilitate urbane vor fi propuse și dezbătute într-un webinar organizat de CIVINET ROMÂNIA. Intitulat ”Săptămâna Mobilității Europene – modele românești de bună practică”, webinar-ul va avea loc vineri, 20 aprilie, între orele 11.30 și 12.30.

Anul trecut, Săptămâna Mobilității Europene s-a bucurat de o participare record, ce a adunat 2.526 de orașe și a depășit cu mult granițele continentului european. Webinar-ul va încerca să răspundă unor întrebări precum: ce fac orașele românești de Săptămâna Mobilității Europene? Cum putem face ca acțiunile care se organizează pe parcursul săptămânii 16-22 septembrie să creeze apetența publicului pentru mobilitate urbană?

Logo Saptamana mobilitatii 2018
Mix and move – logo ”Săptămâna Europeană a Mobilității” 2018, logo adoptat de Comisia Europeană.

Trei orașe care și-au propus să transforme Săptămâna Mobilității Europene într-un mod de viață vor prezenta experiența lor: primăriile din Bistrița și Făgăraș, alături de o inițiativă privată din Sf Gheorghe – Cycle to Work Sepsi. Invitat special este Radu Lupu, reprezentantul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, coordonatorul național al campaniei.

Despre participanți:

Primăria Municipiului Făgăraș / Dacia Sapatoru – Ca semnatar al Convenției Primarilor, Municipiul Făgăraș și-a propus reducerea emisiilor de CO² cu peste 22% până în 2020. Anual, Primăria înscrie orașul în campania Săptămâna Mobilității Europene, deoarece una dintre măsuri este și aceea de conștientizare a cetățenilor privind importanța dezvoltării mobilității sustenabile și durabile.

Primăria Municipiului Bistrița / Simona Mic – Mobilitatea durabilă este parte esențială a documentelor strategice ale municipiului Bistrița, în scopul de a influența comportamentul zilnic de deplasare al cetățenilor în oraș și împrejurimi. Cu cât mai mulți oameni aleg mijloace de deplasare alternative autoturismului personal, cu atât scade amprenta de carbon individuală, cu atât ne apropiem de viziunea energetică a municipiului Bistrița pentru anul 2050 – EASY City Bistrița, aceea de oraș care acționează pentru protecția mediului și eficiență energetică.

Cycle to work Sf. Gheorghe/ Csanád Birtalan – Ideea campaniei s-a conturat în toamna anului 2016, când toată lumea vorbea de traficul greu în Sfântu Gheorghe și despre timpul de așteptare în trafic în special în orele de vârf. Un grup de tineri și-au propus să schimbe lucrurile: au inițiat în mai 2017 (când condițiile meteo sunt favorabile) o campanie de încurajare a folosirii bicicletei ca mijloc de deplasare la serviciu. Speranța inițiatorilor că dacă cineva începe sezonul pe bicicletă, va continua tot așa și în restul lunilor călde, s-a dovedit a fi întemeiată.

Înscrierile la webinar se vor deschide după Sărbătorile de Paște.

Cine este CIVINET ROMÂNIA

Rețeaua Națională CIVINET ROMÂNIA este destinata orașelor din România și din zonele în care se folosește limba română, pentru a împărtăși experiența și cele mai bune practici în dezvoltarea și punerea în aplicare a strategiilor durabile de mobilitate urbană, a politicilor și măsurilor din acest domeniu. Rețeaua este deschisă autorităților locale (municipalități, consilii județene, zone metropolitane, ministere), dar și asociațiilor, centrelor de cercetare, universităților și altor organizații (atât publice, cât și din sectorul privat), care au un interes în transportul urban. CIVINET este singura rețea din România care are ca scop promovarea abordării CIVITAS în domeniul mobilității durabile integrate și a principiilor sale.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s