Tenis de masă

1-3, înfrângere mincinoasă. Nu ne-a învins Olanda, ne-a învins… alfabetul

Echipa feminină a României a fost învinsă de Olanda cu 3-1, într-un meci din Grupa C a Campionatelor Mondiale de tenis de masă pe echipe de la Halmstad (Suedia).

Partida de aseară a început cu mai mult de 30 de minute întârziere, iar în imaginile de pe laola.tv se putea vedea cum echipa Olandei se afla la masă, în așteptarea fetelor noastre. Potrivit unor informații neoficiale, staff-ul echipei noastre a făcut o eroare la întocmirea foii de joc. În acest caz, arbitrii au decis ca jucătoarele să intre la masă în ordine alfabetică. Din păcate, cele mai bine clasate românce sunt… la coada alfabetului, Samara și Szocs rămânând pe dinafară, în condițiile în care lotul le mai cuprinde pe Ciobanu, Diaconu și Dodean. Arbitru principal la acest ”Mondial” este rusul Kirill Mazaev, cel căruia se pare că i-a aparținut decizia finală de a nu le permite lui Samara și Szocs să joace, așa cum doreau oficialii români.

Comunicatul Federației Române de Tenis de Masă

FRTM cere rejucarea meciului ROU-NED dupa aplicarea in mod arbitrar a ultimelor modificari in regulamentele CM

Referitor la meciul România-Olanda, echipe fete, de la Campionatele Mondiale de Tenis de Masă Halmstad, din data de 29 aprilie, ora 20, sala B, masa 6.

Înainte de începerea meciului, Viorel Filimon, antrenorul echipei naționale feminine, s-a prezentat pentru întocmirea foii de concurs, la ora 19:12. În acel moment, a constatat că arbitrul completase deja foaia României, invocând faptul că antrenorul trebuia să se prezinte cu 60 minute înainte, în acord cu noua regulă adoptată în Jury meeting cu o seara înainte, la ora 19.

La insistențele antrenorului român, arbitrul a refuzat categoric să-l lase pe acesta să termine foaia și a completat singur echipa, în ordine alfabetică.

Imediat, FRTM a contestat acest lucru și după consultări ale regulamentului, am ales să jucăm în formula completată de arbitru, Irina Ciobanu, Adina Diaconu și Daniela Dodean (fără Eliza Samara și Bernadette Szocs, componentele principale ale echipei naționale). Apoi, imediat după terminarea meciului, am depus un PROTEST referitor la situația de fapt.

Este inacceptabil ca regulile, de orice fel ar fi, să se schimbe înainte cu mai puțin de 24 ore înainte de începerea Campionatului Mondial.

Facem precizarea că nicio țară nu a fost anunțată înainte că vor fi făcute modificări, iar participarea la Jury Meeting nu era obligatorie (la acea oră, România avea programat antrenamentul oficial în sala de concurs și antrenorul era cu echipa în sală).

După modificarea făcută, ea a fost publicată pe site-ul ITTF, fără nicio altă informare (la aceste Campionate Mondiale, organizatorii au decis să nu existe Pigeon box, ca de obicei).

Mai mult de atât, în regulile schimbate și publicate nu este specificat că arbitrul poate completa singur foaia cu echipa în ordine alfabetică, este stipulat doar că poate completa foaia după regula: ROU1, ROU2, ROU3, ceea ce înseamnă în acord cu poziția jucătorilor în clasamentul mondial (atâta timp cât nu e stipulat „ordine alfabetică”). Cu toate acestea însă, arbitrul a completat echipa în ordine alfabetică.

Am detaliat toate aceste lucruri în PROTEST și am cerut rejucarea meciului cu Olanda în condiții normale și așteptăm răspunsul oficial.

Citiți și: România, un meci cât o calificare

 

Am avut șansa noastră

Chiar și în aceste condiții, fetele au avut o șansă foarte mare: în primul meci, Irina Ciobanu a revenit de 0-2 la seturi și a avut două mingi de meci cu Britt Eerland. În cele din urmă a cedat cu 3-2 (11-7, 19-17, 8-11, 9-11, 13-11)

Adina Diaconu a fost întrecută de Jie Li cu 3-0 (11-9, 11-6, 11-5), apoi Daniela Monteiro Dodean a depășit-o pe Kim Vermaas cu 3-0 (11-7, 11-6, 11-4).

În meciul al patrulea, Britt Eerland a învins-o pe Diaconu cu 3-0 (11-4, 11-6, 15-13), dar dacă Irina ar fi câștigat primul meci, la 2-2 echipa noastră ar fi putut face o schimbare și foarte probabil Samara ar fi jucat cu Jie Li.

Duminică dimineață, România învinsese Cehia, astfel că în clasament, Coreea de Nord ocupă primul loc, cu 4 puncte, urmată de Taiwan, 3 puncte, România, 3 puncte, Olanda, 3 puncte, Polonia, 3 puncte, Cehia, 2 puncte.

România va juca următorul meci contra Poloniei, luni, de la ora 17,00. Primele trei clasate din fiecare grupă la eşalonul Championship Division se vor califica în faza următoare.

 

2 gânduri despre „1-3, înfrângere mincinoasă. Nu ne-a învins Olanda, ne-a învins… alfabetul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s