La pedale

Mondo-pedalare împotriva accidentelor. Zece orașe din România și 288 de pe glob, implicate

”Am ajuns de la 50 kilometri pe oră la zero într-o secundă; capul meu a trecut prin geamul mașinii și l-a spulberat. Două vene jugulare mi-au fost secționate”, povestește triatlonistul american Jordan Rapp.

”Mă antrenam pe lângă câmpurile de căpșuni din apropierea casei mele. Mă întorceam acasă, era seară, dar încă lumină pe drumul care  merge printre fermele de căpșuni. Lumina unui semafor de la aproximativ 500 de metri distanță este ultimul lucru pe care îmi amintesc că l-am văzut. Ce știu în plus despre accident provine din terțe surse”

Jordan Rapp

Americanul presupune că o mașină ieșită din câmpurile de căpșuni a cotit brusc la stânga în fața sa, iar coliziunea nu a mai putut fi evitată.

”Zăceam muribund pe drum, totul  era o baltă de sânge în jurul meu, când au apărut băieții de la stația de aviație din apropiere, Point Magu. Au cerut ajutor și unui ofițer de poliție care a oprit sângerarea. Aș fi fost cu siguranță mort fără intervenția lui.  Oamenii de la Ambulanță au sosit la opt minute după apel și au spus că aș mai fi trăit doar două minute fără ajutor medical de specialitate”

Jordan Rapp

Ciclistul a petrecut 18 zile în spital, timp în care s-a gândit că nu va mai pedala niciodată. Încet-încet, în perioada de recuperare, a devenit mai optimist: ”Ar fi o nebunie dacă aș putea să mă întorc?”. La șapte luni și 29 de zile după accident, Jordan a concurat la Ironman Arizona și s-a clasat pe locul al patrulea.

Citiți și: Bicicletele finalului de secol XIX, la Muzeul Tehnicii

Pedalează împotriva accidentelor

Miercuri, 16 mai, de la ora 19.00, bicicliști de pe toate continentele vor porni în cursă pentru a atrage atenția asupra importanței unei conduite prevenitive în trafic.

Statele Unite ale Americii, Antartica, Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Cipru, Germania, Hong Kong, India, Israel, Liban, Mexic, Taiwan, Tanzania și Ucraina sunt tările unde biciliștii vor pedala de la ora locală 19.00, realizându-se astfel un marș continuu, întins pe toate fusurile orare.

Organizatori din peste 288 de orașe și-au asumat rolul de ambasadori ai acestui eveniment, care este mai mult decât o comemorare a victimelor accidentelor rutiere, este o declarație de solidaritate pentru comunitatea globală a biciliștilor.

În România, comunitățile locale de biciliști din Timișoara, București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Dej, Galați, Suceava și Alexandria vor organiza Marșul Tăcerii, pentru a comemora cicliștii care au pierit pe drumurile publice, dar și pentru a atrage atenția asupra legislației inadecvate și a infrastructurii deficitare, din cauza cărora viața a mii de biciliști este pusă zi de zi în pericol în întreaga țară.

 

Foto: Jordan Rapp / bicycling.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s