Baschet

VIDEO / Obradović, a zecea oară?

Zeljko Obradovic este, cu siguranță, cel mai mare antrenor european în activitate. Este pe cale să câștige a doua oară consecutiv Euroliga masculină și a zecea oară în cariera sa de tehnician!

Sârbul născut la 9 martie 1960, la Čačak, și-a legat cariera de jucător de doar două formații: cea din orașul natal și Partizan Belgrad, dar ca antrenor a antrenat deja în Serbia, Spania, Italia, Grecia, Turcia și a condus vreme de patru ani (1996-2000) naționala Iugoslaviei.

Ca jucător a cucerit doar Cupa Radivoj Korac (1989, cu Partizan Belgrad), însă ca antrenor a adunat deja nouă titluri în cea mai importantă competiție continentală: în 1992 se impunea cu echipa sa de suflet, Partizan, iar doi ani mai târziu cu surpriza Juventud Badalona. A urmat un titlu tot cu o echipă din Spania – Real Madrid, 1995 – și apoi o ”chintă  roială” (2000, 2002, 2007, 2009, 2011) cu Panathinaikos Atena, echipă pe care a pregătit-o 13 ani.

”Fiecare moment când vin la sală, fiecare moment când am posibilitatea să lucrez cu jucătorii mei este bucurie. Sunt foarte fericit pentru fiecare clipă dedicată baschetului”

Zeljko Obradovic, din documentarul Euroleague

 

”Dorește să fie cel mai bun și este cel mai bun. După toate succesele avute, continuă să vrea mult din sportul acesta, ceea ce ne inspiră și pe noi”

Jan Vesely, pivot Fenerbahce

Cel mai recent trofeu al Euroligii este cel de anul trecut, cu Fenerbahce Istanbul, formația pe care o coordonează din 2013. Totuși, sârbul a fost ales de numai cinci ori (1994, 1995, 2007, 2011, 2017) antrenorul  anului în Euroligă.

Citiți și: VIDEO / De la profesor la elev, acum nouă ani; de la profesor la profesor, acum

Interesant este că antrenorii care se duelează astăzi în finala Euroligii de baschet masculin – Zeljko Obradovic (Fenerbahce Istanbul) și Pablo Laso (Real Madrid) – au colaborat vreme de doi ani la formația din capitala Spaniei, unde sârbul era antrenor, iar Laso jucător.

Finala Fenerbahce Istanbul – Real Madrid se joacă la Kombank Arena (Dvorana) din Belgrad, astăzi, de la ora 21,00, precedată de finala mică CSKA Moscova – Zalgiris Kaunas, programată de la ora 18,00.

Foto: Getty Images

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s