Tenis

”Îmi vine să-i dau una în nas românului ăstuia mare și prost”

Evenimentele cu Ilie Năstase ”în vervă” nu sunt o noutate. Diferendul pe care l-a avut recent cu ITF a dus din nou faima lui Năstase peste granițele țării, chiar dacă primul număr 1 din istoria ierarhiei ATP a trecut de 70 de ani.

Ilie Năstase a fost mereu un mucalit și un tip conflictual. Una dintre vedetele tenisului mondial, un american mult mai tânăr decât jucătorul nostru, a simțit-o de la o vârstă fragedă. Andre Agassi povestește în autobiografia sa, intitulată ”Open”, cum a avut prilejul să schimbe mingi cu titanii tenisului încă de când nu împlinise zece ani. Tatăl său, un iranian emigrat în SUA, lucra la casino-ul unde se juca turneul Alan King.

”Tatăl meu îi păcălește pe cei mai mulți să schimbe câteva mingi cu mine. Unii sunt mai dispuși decât alții. Borg pare să nu-și fi dorit nimic mai mult decât asta. Connors vrea în mod evident să spună nu, dar nu poate, pentru că tatăl meu e racordorul lui. Ilie Năstase încearcă să spună nu, dar tatăl meu se preface că nu-l aude. Câștigător la Wimbledon și la French Open, numărul unu mondial, Ilie Năstase ar prefera să facă orice altceva, dar descoperă repede că e aproape imposibil să-l refuzi pe tatăl meu”

Andre Agassi

Citiți și: ”Șase pot fi norocoase

Americanul mai povestește în cartea sa că în acea perioadă era îndrăgostit de o fetiță pe nume Wendy și că se simțea tare mândru când îi putea demonstra ce jucător valoros este. Și chiar era cu mult mai bun decât copiii de vârsta sa.

”Năstase și cu mine schimbăm mingi, iar Wendi se uită din dreptul fileului. Eu sunt nervos, Năstase este evident plictisit, până când o vede pe Wendy.

  • Hei, spune, asta e prietena ta, Snoopy? Chestia asta drăguță e prietena ta?”

Mă opresc. Mă uit fix la Năstase. Îmi vine să-i dau una în nas românului ăstuia mare și prost, chiar dacă are cu jumate de metru și 45 de kilograme mai mult decât mine. E suficient de rău că-mi zice Snoopy, dar își mai și permite să vorbească atât de lipsit de respect despre Wendi. S-a strâns o mulțime, cel puțin 200 de oameni. Năstase începe să joace pentru mulțime, spunându-mi iarăși și iarăși Snoopy, necăjindu-mă cu Wendi. Și eu credeam că tatăl meu e necruțător”

Andre Agassi

Gena Agassi nu este nici ea dintre cele blânde. Emmanuel ”Mike”, adică Agassi tatăl, a fost boxer și chiar a reprezentat Iranul la Jocurile Olimpice, iar Andre povestea cât de nervos era în trafic și cum ajungea să bătă alți șoferi. Mai târziu, nici Andre nu a fost un sfânt pe teren, dar să ne întoarcem la povestea din anii ’70, din Vegas.

”În cele din urmă, aș vrea să am curajul să spun: ”Domnule Năstase, nu mă faceți de râs, vă rog să vă opriți”. Dar tot ce pot face e să lovesc mai tare. Să lovesc mai tare. Apoi Năstase mai face o glumă despre Wendi și asta a fost. Nu mai suport. Îmi arunc racheta și plec de pe teren.

  • Să te fut, Năstase.

Tatăl meu se holbează cu gura deschisă. Nu e furios, nu e stânjenit – nu e capabil de stânjeneală și își recunoaște propriile gene când le vede în acțiune. Nu cred să-l mai fi văzut vreodată atât de mândru.”.

Andre Agassi

Foto: rador.ro

Un gând despre „”Îmi vine să-i dau una în nas românului ăstuia mare și prost”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s