Tenis

VIDEO / Game, Schett, Mats… și mai ales Mouratoglou

Un nou turneu de Mare Șlem începe astăzi, ceea ce înseamnă că emisiunea de analiză TV de la Eurosport, ”Game, Schett & Mats”, revine în grilă. Pentru specialiștii tenisului, însă, partea cea mai așteptată este rubrica lui Patrick Mouratoglou, mai mereu o radiografie foarte precisă a meciurilor și a jucătorilor.

Francezul de origine greacă explică în detaliu cât de dificilă este viața de sportiv și cum poate ea să fie influențată de o seamă de factori. În cartea sa autobiografică intitulată ”COACH-ul”, Mouratoglou face comparația cu ”majoritatea oamenilor” care ”evoluează în zona de confort personal”.

”Activitatea de tenismen profesionist presupune ca acesta să fie constrâns, în mod regulat, să-și depășească zona de confort. Într-adevăr, competiția reclamă o testare cotidiană. Tenismnul călătorește prin lume, evoluează în universuri umane diferite, întâlnește toate tipurile de jucători. Nu există garanții în privința condițiilor de joc, formei lui sportive, caracteristicilor adversarului și calității prestației din meci. În acest mediu tensionat, jucătorul se bazează pe rutine și se înconjoară de oameni ale căror comportamente le cunoaște perfect. Astfel, el își recreează un mediu în care se simte în siguranță”

Patrick Mouratoglou

Antrenorul care a reușit să o facă Serena Williams să-și recapete forța și bucuria jocului afirmă că ”tenisul actual este extrem de sofisticat pe plan tactic” și indică importanța majoră a statisticii.

”În cursul unui meci, cu cât jucătorul pe  care-l antrenez dispune de mai multe informații despre adversar, cu atât este mai pregătit să-i anticipeze loviturile, sporindu-și șansele de a câștiga. În acest sport, capacitatea de a-l surprinde pe adversar este o formidabilă armă ofensivă. Oferindu-i jucătorului meu instrumente de înțelegere a adversarului, îl scutesc de orice efecte-surpriză. Toți elevii mei intră pe teren știind încotro va servi adversarul în majoritatea cazurilor în fiecare careu, și prima și a doua minge, cunoscându-i punctele forte, slăbiciunile, fazele de joc obișnuite și cele care îl supun disconfortului, felul în care gestionează punctele importante în relație cu zonele de serviciu și cu legarea atacurilor, tipul său de comportament, sistemul de joc, filiera favorită de a purta schimbul de mingi”

Patrick Mouratoglou

Coach-ul mărturisește cum își nota observațiile despre jucătoarele din circuit vreme de ani în șir și cum păstrează cu sfințenie carnețelul cu aceste observații. Cartea lui Patrick Mouratoglou se citește dintr-o răsuflare, de la poveștile despre tatăl său, un influent om de afaceri care a pierdut toată averea și apoi a luat-o de la capăt până la capitolul în care Serena Williams spune că antrenorul francez a dus-o de la ”măreție” direct în ”istorie”.

Pe de altă parte, un junior român, Nini Dica, a obținut o bursă de două săptămâni la Academia Mouratoglou, de pe Coasta de Azur. Tenismenul de la Sport 4 Fun Timișoara a primit bursa ca premiu pentru câștigarea Masters-ul european al juniorilor U16, ediția 2017 și poate merge acolo până în luna octombrie a acestui an.

Foto: patrickmouratoglou.com

Video: Dublu interviu Patrick Mouratoglou &Darren Cahill, în timpul turneului US Open 2016

Un gând despre „VIDEO / Game, Schett, Mats… și mai ales Mouratoglou

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s