Timp de gândire

Cum am salvat 600 de parlamentari sau despre manierele unui antrenor de floretă

Probabil că unii dintre dumneavoastră mă veți întreba de ce i-am salvat, dar eu totuși vă voi răspunde cum am reușit. Iată povestea.

Personajele: Florin Gheorghe, antrenorul echipei feminine de floretă a României; subsemnatul, în calitate de jurnalist Radio România, la Campionatul European de scrimă, de la Novi Sad

Intriga: final al concursului pe echipe la floretă. România pierduse în optimi cu Spania, cu accidentarea Mălinei Călugăreanu în penultimul releu, care a întors cursul confruntării. Ulterior, România a depășit Marea Britanie și Suedia, clasându-se pe locul al nouălea.

Mă apropii  de antrenorul Gheorghe, pentru un scurt interviu. L-am lăsat câteva minute după finalul concursului, că fusese foarte surescitat pe parcursul întregului meci, chiar  dacă România îl câștigase, dar nici nu vreau să-l scap, căci știu că, odată plecat, nu-l mai prind.

Îl arăt reportofonul și îl rog să facem o scurtă înregistrare: ”După ce scăpăm de 600 de parlamentari”, vine răspunsul care mă lasă perplex. Revin cu un ”eu vorbesc serios”, dar glasul tehnicianului cu tricolorul în piept e la fel de abrupt: ”Și eu  vorbesc la fel de serios”.

Îmi dau seama că e un ”dead end” și renunț la dialog, mai ales că Florin Gheorghe avea în mână o floretă, pe care mă gândesc că știa cum s-o mânuiască.

Morala: Mă întreb totuși cum e să fii antrenorul  unei echipe – altfel  tânără și cu perspective – clasate pe locul al IX-lea la Euro și să te comporți ca și cum te-ar fi furat arbitrii la ultima tușă, în finala olimpică.

Hai, să fii Ana Maria Brânză Popescu și să te comporți așa, poate ar mai fi de înțeles, la un moment dat. Dar nu, Ana, prezentă și ea la Novi Sad, nu a ezitat să răspundă întrebărilor minute în șir, deși la individual a ratat la mustață medalia, iar la echipe, în sferturi, la ultimul releu, a pierdut la tușa de aur, după ce asigurase revenirea spectaculoasă în fața Estoniei.

Și ca să știm sigur din ce aluat e făcută Ana Maria, la final de interviu, care a fost și final de competiție, a adăugat: ”Mulțumim că ați venit”.

În loc de concluzie, încă un amănunt pentru Florin Gheorghe, deranjat că a fost abordat după concurs: în Euroliga de baschet masculin, acolo unde se învârt sute de  milioane de euro, antrenorii sunt obligați să ofere un flash-interviu TV, la pauza meciului, indiferent de scorul de pe tabelă.

2 gânduri despre „Cum am salvat 600 de parlamentari sau despre manierele unui antrenor de floretă

  1. Ei bine , in timp ce el muncea tu doar speculezi cu ușurință latura negativă a personajului. Te întreb sincer , cât caracter îți trebuie pentru a publica o astfel de poveste?
    Frumos este să repari ce ai reușit să ciobești , păstrând onoarea în sufletul nostru al tuturor .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s