Timp liber

Carnuntum, o aventură la granița imperiului

Carnuntum este o atracție turistică, un loc cu rezonanță latină. De găsit, însă, nu-l găsim în Italia, așa cum ne-am putea aștepta, ci undeva la granița dintre Austria și Slovacia. Mai exact aproape de malul Dunării, în Austria, la 40 de kilometri de Viena și la 20 de kilometri de cealaltă capitală aflată și ea pe cursul marelui fluviu, Bratislava.

Recomand Petronell-Carnuntum, căci aceasta este denumirea completă a localității care găzduiește unul dintre cele mai impresionante parcuri arheologice de pe continent, chiar dacă ispitele vieneze Palatul Schonbrunn sau Domul Sfântului Ștefan sună poate mai atractiv.

Carnuntum baile publice
Băile publice de la Carnuntum / Foto: http://www.carnuntum.at

Îl recomand pentru modul aproape perfect în care austriecii au refăcut un castru, la fosta graniță a Imperiului Roman. Pe o suprafață de trei hectare, ei au restaurat ruinele, au ridicat construcțiile după planurile vremii și cu multă minuțiozitate. Un întreg cartier a fost refăcut, cu locuințe, băile publice – perfect funcționale – piața, o stradă, iar acum este pe cale de finisare casa unui negustor din veacul al IV-a d.Hr. Până și piesele ce compun pardoseală prevăzută cu încălzire au fost fabricate într-un cuptor de ars cărămida din interiorul sitului.

O vizită de câteva ore la castrul ce asigura paza unei bucăți din granița de nord a imperiului, graniță reprezentată chiar de fluviul Dunărea, te poartă cu aproape două milenii în urmă.  Prima parte a traseului oferă poveștile reale ale comandantului legiunii cantonate la Carnuntum, Legiunea XV, Publius Lucius, și ale sclavului său, Florus, care era atât florar, cât și pantofar și dascăl pentru copiii stăpânului. Urmează o experiență multi-media într-o sală cu trei mega-ecrane și cu o minunată expoziție de stindarde și lănci, după care ești invitat să vizitezi castrul propriu-zis.

3 în 1, cu cadou la final

Cu același bilet, experiența de la Carnuntum poate fi completată la Amfiteatrul Militar, aflat la trei kilometri depărtare, la mijlocul distanței dintre Petronell-Carnuntum și Bad Deutsch-Altenburg.

Apoi, chiar în Bad Deutsch-Altenburg se află Muzeul Carnuntium, într-o clădire ridicată în stilul architectural al orașelor romane. Muzeul a fost deschis oficial în 1904 de împaratul austro-ungarilor, Franz Joseph. Expozițiile de acolo cuprind circa două milioane de obiecte datând din cele patru veacuri (sec. I- sec. V), cât a funcționat castrul de la mal de Dunăre.

Altarul lui Mithra – unul dintre cele șase descoperite în zonă – este piesa centrală a muzeului. Acolo, la muzeu, puteți afla o seamă de lucruri despre expedițiile romane, viața socială de la începutul primului mileniu și regulile după care funcționa societatea la acea vreme.

Interesant este că dacă vizitezi toate cele trei obiective, primești un cadou la final. La mine, ultimul pe listă a fost muzeul, iar cadoul mi l-am ”fabricat” singur. ”Luați ciocanul acela”, îmi spune doamna de la recepție și mă duce la o ștanță în care fixează o monedă. ”Loviți cu putere, dar nu ridicați ciocanul foarte sus. Și atenție, o să faceți ceva gălăgie!”. Și așa m-am ales cu o monedă ce aduce cu cele de acum două milenii.

Drumul dintre cele trei obiective poate fi ușor parcurs și cu bicicleta, căci la intrările de la castru și de la muzeu se află stații Nextbike. Un euro/oră costă închirierea, care se poate face (și) prin intermediul unei aplicații descărcate pe telefonul mobil.

Întâlnirea care a însemnat mult în cursul istoriei

Noiembrie 308 după Hristos este momentul când la Carnuntum a avut loc o întrunire istorică. Cu puțină vreme înainte (285 d.Hr.), împăratul Dioclețian a decis divizarea imperiului, ceea a dus la apariția Imperiului Roman de Apus și a Imperiului Roman de Răsărit.

La 11 noiembrie 308, la Carnuntum, într-o conferință ce dorea salvarea tetrarhiei, Galerius a fost ales drept conducător (Augustus) al Răsăritului, iar ”capul” Apusului a devenit Lucius, secondat de Constantin (în calitate de Caesar, cum erau cunoscuți pe atunci cei ce urmau în ierarhie împăratului). Galerius și mai ales Constantin cel Mare – ajuns mai târziu unic împărat – aveau să salveze creștinismul, în perioada imediat următoare.

Împăratul Galerius a pus capăt persecuțiilor creștinilor în teritoriile sale. El a emis un edict de toleranță, care proclama recunoașterea creștinismului ca religie și dădea creștinilor dreptul de a se întruni, cu condiția de a nu tulbura ordinea publică. În schimb, creștinii aveau datoria să se roage zeului lor pentru prosperitatea împăratului și a statului roman.

Apoi, Constantin a impus nu numai toleranța, ci și restituirea bunurilor creștinilor. Constantin cel Mare este considerat în ortodoxie ca având statut echivalent apostolilor.

Biletul de intrare costă  11 euro pentru adulți, 9 euro pentru tinerii între 15 și 18 ani, 6 euro pentru cei între 11 și 14 ani, și este gratuit pentru copiii sub 11 ani însoțiți de un adult. Biletul este valabil pentru toate cele trei obiective – castru, amfiteatru și muzeu – iar alte vestigii din acea zonă – Heidentor, amfiteatrul civil, … – pot fi vizitate fără taxă.

Carnuntum Cristian Trip Advisor
Cristian din Cluj consideră Carnuntum drept cel mai atractiv și educativ parc arheologic din Europa / Recenzie de pe Trip Advisor

Un gând despre „Carnuntum, o aventură la granița imperiului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s