La pedale · Mobilitate urbană

VIDEO / Premii pentru bicicliștii din Timișoara, într-un proiect al Comisiei Europene

Timișoara  este singurul oraș din România care va participa la proiectul ”Social Biking Challenge”, programat a se desfășura în mai multe localități europene, cu începere din Săptămâna Mobilității. Scopul programului este de a încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport în oraș, iar inițiatorii s-au gândit să ofere un imbold suplimentar participanților și vor oferi o serie de premii.

Bicicliștii din Timișoara sunt invitați să descarce o aplicație dedicată orașului de pe Bega și să pedaleze cât mai mult în cele trei săptămâni dedicate programului. Vor fi zece premii la finalul fiecărei săptămâni, prin tragere la sorți, și șapte premii la finalul  campaniei, pentru cei mai performanți cicliști, adică un total de 37 de premii, constând în rucsacuri, căști, kit-uri de întreținere a bicicletei, dar se poate câștiga chiar și o bicicletă.

Fiecare săptămână are specificul său: într-una dintre ele, participanții vor pedala individual, într-alta vor fi invitați să aducă un prieten în program și să facă plimbările în tandem, iar într-a treia urmează să fie atrași și mai mulți prieteni și să se formeze grupuri de cel puțin patru bicicliști.

Campania Comisiei Europene începe odată cu Săptămâna Mobilității Europene (16-22 septembrie) și continuă în săptămânile 23-29 septembrie și 30 septembrie – 6 octombrie. La Timișoara, proiectul a fost promovat de un ONG, Urban Survey, iar partenerul local al Comisiei Europene este Primăria Timișoara.

„Social Biking Challenge este o campanie care arată clar direcția pe care ne-o indică Comisia Europeană: mobilitatea urbană e vitală pentru dezvoltarea orașelor noastre. Din păcate, România este în coada clasamentelor urbane privind utilizarea altor modalități de deplasare în oraș decât mașina personală. Stăm prost atât la capitolul infrastructură – și aici nu e vorba doar despre piste pentru biciclete, ci și pentru trotuare pentru pietoni sau flotă de transport public, dar și la capitolul mentalitate – chiar dacă avem de parcurs distanțe de 2-4 km, tot în mașină ne urcăm. Ca să luăm doar exemplul bicicletei, România are o cotă modală de 1,3%, comparativ cu Bulgaria 2,7% sau Ungaria 5,5% – asta ca să nu ne uităm mai departe, în Europa”

Violeta Mihalache, director Urban Survey

În acest caz, cota modală reprezintă procentul persoanelor care aleg bicicleta ca mijloc preponderent de deplasare. Potrivit datelor culese pentru planul de mobilitate, la Timișoara cota modală este chiar mai redusă decât la nivel național: 1,1%, față de 1,3%.

Aceasta este prima ediție a ”Social Biking Challenge” și mai cuprinde orașe precum Torino, Napoli, Pescara (Italia), Maribor (Slovenia), Wigan (Anglia), Cork (Irlanda), Zaragoza, San Sebastian, Jerez (Spania), Burgas (Bulgaria), Poloțk (Belarus), Tirana (Albania), Jarfalla (Suedia). Un proiect-pilot a avut loc în 2017, în capitala Germaniei, Berlin.

”Social Biking Challenge este unul din acele pretexte pentru a mai pleca de acasă și cu bicicleta și de a ne invita prietenii să facă la fel. Iar dincolo de a fi un simplu pretext, este o excelentă oportunitate de a colecta date cu privire la numărul celor care ar utiliza bicicleta să se deplaseze în oraș, care sunt traseele pe care le folosesc, pentru a putea construi infrastructură. Așadar, să sperăm că toamna va fi blândă și că pentru trei săptămâni bicicleta va fi o opțiune pentru noi atunci când plecăm la serviciu, la cumpărături sau să ne vedem cu prietenii în oraș”

Violeta Mihalache, director Urban Survey

Înscrierile în program se pot face deja pe site-ul SOCIAL BIKING, iar aplicația – care se numește BikePrints – este și ea disponibilă, atât în Google Play, cât și în App Store. În fereastra din dreapta, selectați ”S-b Timisoara Challenge” pentru a obține varianta în limba română și harta orașului.

Premiile de la Timișoara sunt oferite grație partenerilor din program: Decathlon, City of Mara, Aquatim.

SBC toate premiile (2)

2 gânduri despre „VIDEO / Premii pentru bicicliștii din Timișoara, într-un proiect al Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s