Baschet

Bătrânul și Barcelona: readuce Pesic gloria catalanilor?

Locul al XI-lea în 2017 și mai ales locul al XIII-lea de anul acesta sunt rezultatele care au transformat FC Barcelona într-o echipă de pluton în Euroliga de baschet masculin. Sunt cele două sezoane când competitoarele, în număr de 16, au jucat în sistemul fiecare cu fiecare, iar catalanii nu au visat nici măcar la playoff, darămite la Final Four.

O nouă ediție a Euroligii ia startul, iar Barcelona – dublă câștigătoare, în 2003 și 2010 – caută gloria de altă dată sub conducerea unui tehnician în vârstă de 69 de ani, dar nu a oricărui fel de tehnician, ci sub comanda celebrului antrenor sârb Svetislav Pesic.

Gruparea catalană și Pesic au reluat colaborarea în februarie anul acesta, iar primul rezultat a fost că Barcelona a câștigat Cupa Spaniei. În iunie, la finalul scurtei înțelegeri, cele două părți au stabilit să lucreze împreună până în vara lui 2019.

Istoria îl ajută

Pesic a antrenat trupa blaugrana în 2003, când a câștigat Euroliga și a făcut ”dubla” campionat-cupă, în întrecerea internă. El a fost campion european inter-cluburi și ca jucător, în 1979, cu Bosnia Sarajevo, unde evolua pe post de shooting guard.

Ca antrenor, Svetislav Pesic este un adevărat globetrotter: cu Iugoslavia a fost campion mondial și european, iar pe Germania a condus-o la câștigarea titlului continental.

Cluburi cu greutate se află în CV-ul său: Alba Berlin, Dinamo Moscova, Steaua Roșie Belgrad, Lottomatica Roma și Bayern Munich.

Cel mai bun procentaj

Sârbul născut la Novi Sad are cel mai bun procentaj dintre antrenorii străini care au activat de-a lungul istoriei în prima ligă spaniolă – Liga Endesa  – și contabilizează cel puțin 100 de meciuri. Pesic înregistrează un total de 71.5% partide câștigate, la cârma a trei echipe, FC Barcelona, Girona și Valencia.

Pe banca Barçelonei, cifrele sunt și mai bune: 83 de victorii, față de 29 de înfrângeri, în Liga ACB, și 36-14 în Europa.

Acum, în 2018, transferurile lui Chris Singleton, Kevin Pangos și Kyle Kuric vin să întărească echipa din Barcelona, care va conta în continuare pe Thomas Heurtel, Adam Hanga și Ante Tomic. Va lipsi însă Juan Carlos Navarro, ce a pus capăt unei cariere prodigioase, de 21 de ani de baschet la nivel înalt, dintre care 20 în maioul FC Barcelona.

Singleton și Pangos sunt văzuți în Top 10 mutări făcute în intersezon, în Euroligă. Întregul Top 10 îl puteți viziona mai jos.

FC Barcelona evoluează chiar în meciul de deschidere al ediției 2018/2019, în deplasare cu ȚSKA Moscova, astăzi, de la ora 20,00, în capitala Rusiei.

Foto: www.talkbasket.net

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s