La pedale · Mobilitate urbană

Pieton, bicicletă, mașină – studiu de impact

Cunoașteți oameni care s-ar duce și până la magazinul din colțul străzii cu mașina? Dar oameni cărora le-ar plăcea să tragă mașina până la ușa apartamentului sau poate să meargă cu ea până în sufragerie? Ei bine, modelul acesta este încă viu la noi, chiar dacă studiile arată clar că pe distanțe scurte mersul pe jos este cea mai înțeleaptă soluție.

Agentia de Mediu din Germania a indicat că pentru deplasările sub un kilometru este cel mai potrivit să mergem pe jos, pentru cele între unul și trei kilometri cea mai la îndemână este bicicleta, iar mașina se poate dovedi soluția viabilă dacă avem de făcut un drum mai lung de cinci kilometri.

”Cel mai frecvent, jumătate din călătoriile făcute cu mașina sunt mai scurte de cinci kilometri și un sfert dintre ele sunt de trei kilometri sau chiar mai scurte. Deoarece motoarele auto sunt eficiente doar odată ce s-au încălzit, consumul de combustibil și, prin urmare, emisiile de CO² sunt foarte ridicate în primii kilometri. În general, călătoriile de până la cinci kilometri pot fi ușor parcurse cu bicicleta”

studiu Umweltbundesamt / Agentia de Mediu din Germania


Comisia Europeană a inițiat recent un proiect al cărui scop este realizarea unei mobilități urbane durabile. Proiectul este derulat prin Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare a Comisiei și se adresează administrațiilor din Europa, dar și din alte regiuni ale lumii, în special din Asia, America Latină și zona mediteraneeană.

Materialul informativ referitor la infrastructura pentru biciclete a fost realizat în cadrul proiectului SOLUTIONS (SHARING OPPORTUNITIES FOR LOW CARBON URBAN TRANSPORTATION). Civinet România a tradus acest material și îl prezintă sub forma unui document disponibil în spațiul virtual și pe care îl puteți consulta AICI.

Documentația arată clar studiile ce trebuie făcute când se construiește o pistă de biciclete, modul cum se proiectează și se pune în practică, dar și acțiunile ce trebuie întreprinse dupăce pista de biciclete a fost dată în folosință, elemente de care cele mai multe administrații locale din România nu țin cont.

Civinet România este organizația care în urmă cu câteva luni a prezentat primul curs în limba română de marketing al ciclismului urban, despre care găsiți amănunte la ACEST LINK.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s