Tenis

Nostalgia celor trei timișoreni din Top 10 mondial

Erau anii 1999 și 2000. Trei tineri jucători de tenis din Timișoara, două fete și un băiat, jucau la cel mai înalt nivel și urcau în Top 10 ITF. Numele lor: Edina Gallovits, Ioana Gașpar, Adrian Cruciat. Ioana a fost a patra jucătoare a lumii, Adrian a urcat până la poziția a cincea, iar Edina Gallovits a ajuns pe locul 7 mondial în ierarhia junioarelor. 

Dintre cei trei, Edina Gallovits-Hall (născută la 10 decembrie 1984) a ajuns cel mai sus, la vremea senioratului: locul 54 WTA, în aprilie 2008 și calificări în turul secund la toate turneele de Mare Șlem. S-a căsătorit și s-a stabilit în SUA, iar din aprilie 2015, a luat cetățenia americană și a anunțat forul internațional că reprezintă Statele Unite.

Edina Gallovits a jucat finala turneului WTA din Barcelona, în 2007

Adrian Cruciat (născut la 31 decembrie 1983) a jucat câteva sezoane în circuitul ATP, unde a urcat până pe locul 148 (la 16 iunie 2008), dar s-a retras în 2012, la 29 de ani. S-a stabilit la București, a devenit tătic și s-a dedicat antrenoratului, având colaborări cu Alexandra Cadanțu, Irina Begu și Sorana Cîrstea.

Irina Begu și Adrian Cruciat | Foto: treizecizero.ro

Ioana Gașpar (născută la 17 aprilie 1983) a avut poate cea mai ezitantă… evoluţie la senioare, dar ambiţia ei este născătoarea acestui articol. A câştigat patru turnee de senioare (ITF, 10.000 dolari), în perioada când încă era junioară, mai exact în anii 1999 şi 2000. În WTA a urcat până pe 258 (la 17 septembrie 2001), după care a avut un traseu asemănător lui Adrian: stabilită în București, intrată în lumea antrenoratului.

Sezonul acesta însă a revenit în ”turneele pe bani” și, la 35 de ani, a câștigat două întreceri de 15.000 de dolari, la Szekesfehervar (Ungaria) și la Antalya (Turcia). Ieri, Ioana a întrecut-o în finala din Turcia pe Carole Monnet (Franţa), cu 6-1, 6-2 și a cucerit al șaselea turneu ITF din carieră. Ea se află săptămâna aceasta pe locul 609 WTA.

Dintre juniorii timișoreni în activitate astăzi, cea mai bună clasare ITF o are Nini Dica, locul 110. Sportivul în vârstă de 17 ani speră ca luna viitoare să joace în turneul juniorilor de la Australian Open.

Foto sus: Ioana Gașpar | arhivă personală Facebook

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s