Schi · Timp de gândire

VIDEO | Cavalese, unul dintre cele mai ciudate accidente din istoria schiului

Alpe Cermis este o regiune de schi din Italia, mai exact din Tirolul de Sud, unde oamenii se pretind mai mult austrieci decât italieni. Ține de comuna Cavalese, populată de 4.000 de oameni, situată la 1.000 de metri altitudine și cu o rețea de hoteluri și pensiuni atractive.

Alpe Cermis nu e o zonă întinsă: oferă 24 de km de pârtii și șapte instalații de urcare. E un loc unde să simți liniștea unei zile de schi, liniște spartă la 3 februarie 1998 de un eveniment cu totul ieșit din comun.

Presa avea să-l numească ”Masacrul de la Cavalese”: douăzeci de persoane au murit când un avion EA-6B Prowler al marinei americane a tăiat un cablu care susținea gondolele zonei de schi, în timp ce zbura prea jos, împotriva reglementărilor, pentru ca piloții „să se distreze” și „să filmeze peisajul”.

Pilotul, căpitanul Richard J. Ashby, și navigatorul său, căpitanul Joseph Schweitzer, au fost judecați în Statele Unite și nu au fost găsiți vinovați de omor involuntar și omucidere din neglijență. Paisprezece ani mai târziu, în 2012, Schweitzer a mărturisit că a ars banda care conținea dovezi incriminatoare, imediat după întoarcerea la baza americană. Mai târziu, aceștia au fost găsiți vinovați de obstrucționarea justiției și comportament nepotrivit, dar singura măsură a fost eliberarea lor din Marină.

Foto: The Independent

Evenimentul a dus la moartea a 19 turiști și a unui operator: opt germani, cinci belgieni, trei italieni, doi polonezi, un austriac și un olandez. Procurorii italieni au dorit ca militarii americani din avion, în număr de patru, să fie judecați în Italia, dar o instanță italiană a recunoscut că tratatele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) transferă competența instanțelor militare americane.

Citiți și: Incident într-una din cele mai apreciate stațiuni de schi din Austria

Dezastrul și achitarea piloților au deteriorat serios relațiile dintre Statele Unite și Italia. Publicația britanică  ”The Independent a scris că doar președintele Bill Clinton s-a abătut de la scenariul american „Vă rog, domnule, nu eram eu!” – “Please Sir, it wasn’t me Sir!”. Clinton a trimis condoleanțe atât famiilor, cât și țărilor de unde veneau turiștii.

„Ne vom asuma fără echivoc răspunderea pentru ceea ce s-a întâmplat„, a precizat Clinton. În același timp, președintele l-a trimis pe ambasadorul SUA în Italia, Thomas Foglietta, la locul accidentului, ”să îngenuncheze și să se roage lângă resturile provocate de dezastru”.

Și o întrebare, la final: citind toate acestea, v-ați gândit măcar un moment la Teo Peter, VanGoethem și accidentul din București, din 2004?

Un gând despre „VIDEO | Cavalese, unul dintre cele mai ciudate accidente din istoria schiului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s