Schi

România, te iubesc, dar schiez în altă parte

Am testat câteva zone de schi din România și am încercat de fiecare data să nu le compar cu cele din afara granițelor. Ar fi un gest de cruzime față de mine însumi și de inutilitate, asemănător celui de a compara Logan-ul cu o mașină de F1.

De asemenea, urmăresc cu interes și apreciez eforturile dezvoltatorilor / autorităților de a oferi condiții cât mai bune de schi în țară, dar rămânem și în acest sezon la categoria ”amatori”. Senzația aceasta mi-a fost confirmată astăzi, de două evenimente.

În primul rând, cel de Straja, județul Hunedoara, unde zeci de turiști veniți ”la alunecat” au rămas blocați în telescaun, din pricina unei crase neglijențe. Instalația a fost pornită doar pentru a împiedica înghețul, dar nimeni nu le-a spus asta schiorilor. Unii dintre ei au sărit din telescaun, pentru a evita frigul și eventualele degerături.

Tot astăzi, cei de la domeniul Transalpina (județul Vâlcea) au publicat programul din această perioadă. E un model de ”hai să ne facem că muncim”. Trec peste faptul că zona de schi se deschide abia la 29 decembrie și constat că funcționează doar gondola, că în ultima zi a anului aceasta se închide la 1.30 PM (!), că în 1 ianuarie nu funcționează, pentru ca într-a doua zi a anului s-o luăm ușurel, cu schiat abia de la amiază, adică de la 12,00. Să nu uit avertismentul ”Avand in vedere calitatea slabă a semnalului GSM nu este posibila plata cu cardul/POS”. În astfel de condiții un ”ca, conform”, de pe site-ul oficial Transalpina, pare o inofensivă glumă.

Nu știu cum naiba altora nu le îngheață înstalațiile nici pe ghețar, în vreme ce noi anunțăm senin că ”Lucrările de dejivrare la instalațiile situate deasupra cotei 1850 ( teleski 1 și 2 și gondola tronson 2)” ne împiedică să vă oferim mai multe lifturi și pârtii.

În fine, pe Muntele Mic, un om de afaceri din Timișoara a pornit din acest sezon un telescaun de șase locuri, care însă, ieri, arăta ca din epoca de gheață (foto principal | Facebook – weSKI – Muntele Mic).

Ei, da schiul în România e o adevărată aventură, iar eu cred că am ajuns la vârsta la care – în afară de starea vremii și lipsa ei de predictibilitate – refuz astfel de aventuri.

Și dacă vreți să vă… amuzați cu o experiență anterioară de pe Muntele Mic (județul Caraș Severin), citiți (și) AICI | Muntele Mic, poveste de o zi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s