Fotbal

AUDIO | UTA, campioana din 1970, în editorialul lui Ioan Chirilă și vocea lui ”Loli” Lereter

”Există mai multe feluri de a alcătui o echipă. Istoria fotbalului nostru cunoaște destule exemple”. Așa începe editorialul lui Ioan Chirilă, publicat în iulie 1970, în revista ”Sport”, după ultimul trofeu cucerit de UTA, titlul national.

Aradul aduna 39 de puncte în 30 de partide – 18 victorii, 3 remize, 9 înfrângeri – și lua fața bucureștenelor Rapid (37 puncte) și Steaua (34), pentru a deveni campioana României pentru a șasea oară, a doua oară consecutiv.

”Unele echipe au fost create prin preluarea integral a unei talentate formații de juniori. Altele au făcut concesii acestui principiu absolut, provocând împărțirea unei echipe. În sfârșit, au existat și există echipe care s-au uitat cu insistență în grădina vecinului, pentru a intona apoi vestitul ”cântec al sirenelor”, căruia puțini dintre jucătorii noștri îi rezistă”, continua Ioan Chirilă.

”UTA nu a avut niciuna din aceste posibilități în ultimii 20 de ani. Și i-a fost cu atât mai greu cu cât a moștenit o stare de spirit tip Real Madrid, cînd jucători de clasa unui Lorant, Farmati, Toth III sau Petschovschi au fost aduși printr-un singur joc de baghetă.
Împovărată de marile succese ale ITA-ei din perioada deceniului al cincilea, UTA a fost nevoită să se bazeze pe elemente mai puțin palpabile, care aveau să se dovedească, până la urmă, de domeniul unei formidabile alchimii sportive. Printre aceste elemente ”mai puțin palpabile” s-au numărat PRICEPEREA, MODESTIA, RĂBDAREA și MODERAȚIA”

Ioan Chirilă

Cronicarul sportiv al atâtor Campionate Mondiale și partide memorabile remarcă modul cum trupa de pe Mureș a trecut de șocul din ediția 1969/1970 a Cupei Campionilor Europeni, când a fost eliminată din primul tur de Legia Varșovia, cu 10-1, la general (1-2 și 0-8).

”UTA a câștigat anul trecut campionatul. Performanța a fost aplaudată la timpul ei, ea constituind o mare surpriză în disputa cu cel puțin trei sau patru favoriți. A venit, însă, ”momentul Legia”. A venit, cu alte cuvinte, prăbușirea… O prăbușire psihică – se spunea – după acel nefiresc 0-8, o prăbușire mult mai dureroasă decât aceea aproape normală care a făcut, de pildă, ca echipa campioană a R.F. a Germaniei, Nurnberg, să cadă din divizie, anul următor, sau ca Aachen-ul lui Ion Ionescu să pornească pe drumul ligii a doua după un spectaculos loc doi.
La startul campionatului 1969/70, cred că o eventuală cotă a UTA-ei ar fi fost de 1 la 500 sau de 1 la 1000. De altfel, ”după Legia”, UTA a fost înhumată cu mare pompă… Și iată că UTA a renăscut ca prin miracol”

Ioan Chirilă

Ioan Chirilă răspunde apoi la întrebarea ”cum a fost cu puțință?”: ”UTA a folosit doar elementele de care vorbeam, mărind, dacă vreți, coeficientul de pricepere. Antrenorul Dumitrescu III a gîndit, ca întotdeauna, în perspectivă. Așa cum achiziționarea lui Lereter, la 34 de ani, a fost o dovadă de pricepere, tot așa, trecerea anonimului Otto Dembrovschi sub culorile UTA-ei a fost mai mult decât un moment de intuiție. Cu numai doi jucători, Nicu Dumitrescu III a întărit… trei compartimente. Lereter a dat siguranță apărării imediate, Domide s-a plasat în postul cel mai adecvat posibilităților lui, iar Dembrovschi a bătut un adevărat record – 15 goluri în 15 etape – performanță accesibilă doar unui Bonihady, într-o vreme cînd fotbalul era încă un joc cu… maniere.
Dacă adăugăm dinamica superioară a UTA-ei, prin participarea mai intensă a extremelor la travaliul complex al echipei, ne dăm seama că UTA 1970 este, întrucîtva, superioară ansamblului 1969”
.

Decanul de vârstă al echipei, Iosif Lereter, a vorbit recent despre acea frumoasă trupă a UTA-ei. Se întâmpla în toamna lui 2018, când Lereter primea diploma de onoare a Universității Politehnica din Timișoara, la 60 de ani de la cucerirea Cupei României. Declarația lui o puteți asculta în fișierul AUDIO de mai jos, de la minutul 5.08.

”UTA, campioana României, îi va întâlni, în curând, pe olandezii de la Feijenoord, conduși de suedezul Kindvall. ”Sorții” au fost – s-ar părea – nemiloși cu echipa noastră, dat fiindcă în vitrina clubului olandez se află Cupa Campionilor.
Totuși, UTA poate fi mulțumită cu acest start. Și nu numai că este frumos să cazi de pe un armăsar de rasă. Nu! UTA are prilejul de a face, în această dublă întâlnire cu deținătoarea Cupei Campionilor Europeni, sinteza întregii sale activități, care, oricum, stârnește o mare admirație și poate constitui oricînd un exemplu”

Ioan Chirilă

Nea Vanea parcă simțea că peste câteva săptămâni UTA avea să facă o performanță despre care se va vorbi peste decenii. Chiar și acum la aproape o jumătate de veac mai târziu…


Coperta revista ”Sport”, Iulie 1970

Foto sus: ”Dembrovschi și Domide, în așteptarea lui Kindvall” – revista ”Sport”, Iulie 1970, pagina 11

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s