La pedale · Mobilitate urbană

Educația ciclistă se va preda în școala primară. 51 de măsuri de luat pentru stimularea mobilității

O țară din sudul Europei este decisă să ia o seamă de măsuri, unele revoluționare, pentru a schimba mentalitățile privitoare la mijloacele de deplasare. Este vorba despre un set de peste 50 de măsuri ce urmează a se aplica în următorul deceniu.

Până în 2030, guvernul portughez își propune să stimuleze mobilitatea bicicliștilor în întreaga țară și urmărește atingerea acestui obiectiv, făcând obligatoriu ca copiii să învețe cum să se deplaseze cu bicicleta încă de la școala primară, scrie eltis.org. Eltis este  o rețea de experți europeni în domeniul mobilității urbane.

Aceasta este una dintre cele 51 de măsuri prevăzute în Strategia națională pentru mobilitate activă, prezentată recent de António Costa, ministrul portughez al mediului și de José Mendes, secretar  de stat adjunct și responsabil pentru mobilitate al orașului Barreiro.

În timpul prezentării oficiale, ambii au vorbit despre copii și capacitate lor enormă de a crește gradul de conștientizare, de a influența comportamentul adulților și de a schimba obiceiurile pe termen lung.

Toți elevii vor avea ocazia să învețe să meargă pe bicicletă, prin intermediul unui proces de formare în funcție de vârstă și de an școlar, conform Strategiei naționale pentru mobilitate activă. Scopul este de a crea un model care să permită tinerilor să învețe mai întâi abilitățile de ciclism de bază într-un mediu sigur – și apoi să progreseze în ceea ce privește capacitățile de ciclism. În același timp, Guvernul evaluează posibilitatea de a extinde acoperirea asigurărilor școlare pentru a include tinerii care merg cu bicicleta la școală.

Scopul final este de a acoperi 7,5% din toate călătoriile efectuate în Portugalia cu bicicleta. „În comparație cu datele din 2011, aceasta înseamnă o creștere a cotei de ciclism cu 15 puncte procentuale”, spune José Mendes, subliniind că, dacă Portugalia va atinge obiectivul, va fi ușor peste media UE, care este în prezent de 7%.

În plus, guvernul portughez urmărește să reducă la jumătate numărul accidentelor rutiere care afectează pietonii și cicliștii și să sporească lungimea traseelor ​​de biciclete de la 2.000 la 10.000 kilometri.

Pista de bicicilete in nordul Portugaliei
Pistă de bicicilete în nordul Portugaliei | Foto: portugalsportholidays.com

Guvernul portughez intenționează să investească 300 de milioane de euro până în 2030 în construcția de piste noi de biciclete, care le leagă  de cele deja existente, pentru a încuraja utilizarea bicicletelor în detrimentul automobilelor, așa cum a anunțat Ministrul Mediului, dl John Matos Fernandes. Aceasta este parte a așa-numitului „Portugalia Ciclável 2030”.

În total, guvernul intenționează să investească fondurile disponibile pentru finanțarea a aproximativ 110 piste de biciclete, cu ambiția de a finaliza 960 kilometri de benzi de biciclete la sfârșitul programului, în 2030. Unele dintre intervențiile planificate vizează aglomerația Plaza de España Lisabona, zona situată între gurile fluviului Tagus și Jamor, zona Castelo Branco și coridorul verde de-a lungul văii Alcântara.

Un gând despre „Educația ciclistă se va preda în școala primară. 51 de măsuri de luat pentru stimularea mobilității

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s