Tenis

Santana, iarba și vacile. Și o vorbă de duh rămasă vie după decenii și decenii

Anii ‘60. Era încă epoca boemă a tenisului. Nu apăruse ierarhia profesionistă ATP al cărei prim lider a fost Ilie Năstase, în 1973. În acei ani ‘60, un spaniol făcea senzație și nu numai prin joc.

Manolo Santana a câștigat patru turnee de Mare Șlem, fiind primul spaniol care se impune într-una dintre cele patru mari întreceri din circuit. Se întâmpla în 1961, când îl învingea în finală pe dublul câștigător Nicola Pietrangeli (Italia), considerat la acea vreme cel mai bun jucător din lume, pe zgură. A plâns de bucurie și a rămas pe teren încă o oră după terminarea finalei. Santana a revenit de la 1-2 la seturi și a învins cu 4-6, 6-1, 3-6, 6-0, 6-2. Făcuse același lucru în semifinala cu marele Rod Laver, 3-6, 6-2, 4-6, 6-4, 6-0.

Santana și-a obținut coordonarea remarcabilă mână-ochi când era copil de mingi la clubul din Madrid unde a învățat tenisul și a crescut. Un cronicar britanic de top a spus odată că „pe teren vede mingea mai repede decât majoritatea celorlalți jucători”.

Ibericul a repetat succesul de la Paris în 1964, tot după o finală cu Pietrangeli, 6-3, 6-1, 4-6, 7-5. În țară, și-a câștigat o aură specială în 1965, când a condus echipa de Cupă Davis a Spaniei la o incredibilă victorie împotriva SUA. Mai târziu, în anii ‘80 și ‘90 a fost în două mandate căpitan nejucător al echipei de Davis Cup a Spaniei.

”Iarba este doar pentru vaci”

Obișnuia să joace rar la turneele din afara Europei. Nu a evoluat niciodată la Australian Open și ocazional la US Open. Totuși, a câștigat turneul american în 1965: 6-2, 7-9, 7-5, 6-1 în finala cu sud-africanul Cliff Drysdale.

Nu a fost deloc prieten cu suprafața de joc de la Wimbledon și a făcut valuri cu declarația ”iarba este doar pentru vaci”. Totuși, oacheșul spaniol nu a ezitat să joace la Wimbledon, unde a făcut sfert de finală (62), semifinală (63) și chiar a câștigat turneul în 1966, când s-ar fi împlinit 20 de ani fără ca un european să se impună la Londra, de la francezul Yvon Petra, în 1946. A câștigat finala din ‘66 în minimum de seturi, 6-4, 11-9, 6-4, cu americanul Dennis Ralston, dar anul următor a fost eliminat în turul inaugural.

După succes, Manuel ”Manolo” Santana s-a arătat încântat. „Wimbledon a fost cel mai mare dintre cele patru turnee”, a declarat Santana pentru ziarul The Independent, în 1966. „Sper că veți fi de acord cu mine, acesta este turneul pe care toți jucătorii vor să-l câștige. De aceea îmi pare foarte rău pentru marii jucători precum Ken Rosewall, Ilie Năstase și Ivan Lendl, care nu au triumfat niciodată Wimbledon. Sunt foarte fericit că am făcut-o o dată”.

În 2011, a urmărit finala dintre compatriotul său Rafael Nadal și sârbul Novak Djokovic din loja regală.

Manolo santana-wimbledon-2016
Manuel Santana, la Wimbledon, în 2016, la aniversarea a 50 de ani de la câștigarea trofeului | Foto: http://www.atptour.com

Ironia lui Santana – ”iarba este doar pentru vaci” – a fost preluată de mulți jucători de top, printre care Ivan lendl, Marat Safin, Marcelo Rios și chiar de câștigătorul Wimbledon 1973, Jan Kodeš.

De-a lungul anilor, Manolo a câștigat 69 de turnee la simplu, iar lansarea erei Open, în 1973, l-a prins la amurgul carierei. A mai jucat până în 1976, dar marile triumfuri rămăseseră în urmă, inclusiv postura de lider mondial (1966) și un titlul olimpic în 1968, la Mexico City, când însă tenisul era sport demonstrativ.

Lumea tenisului l-a ținut minte drept jucătorul capabil să lovească atât cu putere, cât și cu finețe, dar și pentru declarația savuroasă de acum mai bine de o jumătate de veac.

Foto sus: pinterest.com

3 gânduri despre „Santana, iarba și vacile. Și o vorbă de duh rămasă vie după decenii și decenii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s