Tenis · Timp de gândire

VIDEO | Wimbledon, un turneu verde și la propriu și la figurat

Pe suprafața verde de la Wimbledon vedem an de an cele mai interesante confruntări pe iarbă, iar turneul londonez are o tradiție ce ne duce înapoi în timp până în 1877. Anul acesta, pe lângă componenta istorică, organizatorii întrecerii londoneze pun accentul pe un curent la modă, cel ecologist.

Staruri precum Angelique Kerber și Dominic Thiem vor purta echipament obținut prin regenerarea materialelor de plastic. „Desenate” de Stella McCartney, echipamentele albe – obligatorii la Wimbledon – vor fi ecologice, folosind materiale aruncate pe plaje și prelucrate în fire, combinate cu fibre din articole de îmbrăcăminte reciclate. Elementele din colecție sunt vopsite folosind un proces care reduce consumul de apă cu 10 litri per obiect de îmbrăcăminte. Astfel de eco-echipamente pot fi achiziționate și de suporteri, anunță weforum.com.

Inițiativele ecologice nu se opresc aici. Piesele din plastic au fost interzise de eveniment în 2018, dar în acest an Wimbledon a prezentat prima sticlă de apă reciclată și reciclabilă ce va fi folosită de-a lungul întrecerii. Personal suplimentar se va afla peste tot, în incinta arenelor, pentru a ajuta fanii să recicleze ambalajele alimentelor și băuturilor, care înseamnă în fiecare an mai mult de 160.000 de porții de căpșuni și deserturi și aproape două ori mai multe pahare cu tradiționala băutură Pimm, un fel de lichior.

Rachetele venite de la „racordori” nu vor mai fi livrate în pungi de plastic, ceea ce va economisi aproximativ 4.500 de pungi, înlocuite cu „huse” din materiale ecologice.

Citiți și: Santana, iarba și vacile. Și o vorbă de duh rămasă vie după decenii și decenii

De-a lungul timpului, cel mai apreciat jucător român ce a evoluat în proba de simplu la Wimbledon este Ilie Năstase, cu finale jucate în 1972 și 1976, pierdute în fața lui Stan Smith și Bjorn Borg. Mai aproape în timp, în 2015, Horia Tecău a câștigat trofeul de dublu de la Londra, împreună cu olandezul Jean-Julien Rojer.

Foto: wimbledon.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s