Schi · Timp liber

Schladming, povestea din spatele renumelui

Stațiunea austriacă Schladming este celebră în primul rând prin cursa nocturnă ce contează pentru Cupa Mondială de schi. Considerată de mulți cea mai spectaculoasă cursă din circuit, aceasta are loc la final de ianuarie și ajunge sezonul acesta la ediția a XXIII-a.

45.000 de spectatori au asistat în medie la cursă, în ultimii ani, totul fiind o sărbătoare la Schladming (regiunea Stiria) cu ocazia acelui slalom masculin. Prețul unui bilet pornește de la 13 euro și poate fi găsit pe site-ul dedicat cursei, The Night Race.  

Puțină lume știe însă că Schladming și întreaga regiune, una minierească, au o istorie foarte agitată. Parte a acestei povești o puteți afla la „Stadtmuseum” – Muzeul Orășenesc, amplasat în cea mai veche clădire din localitate, ce datează de la 1661. Este o construcție de lemn cu două niveluri și cu exponate ce „scriu” istoria plecând din urmă cu o jumătate de mileniu.

În memoria celor pieriți în represiunea din 1525, în Schladming există un monument. Poza este din 1925, de la comemorarea a patru secole de la acel eveniment | Foto: http://www.ennstalwiki.at/

În 1525, „războiul țărănilor” avea să lase o amprentă pronunțată asupra istoriei: fermierii și minerii din Schladming s-au revoltat la adresa condițiilor de trai, dar au fost înfrânți de armată și au plătit scump, atât ei, cât și întreaga comunitate. Practic, localitatea a fost ștearsă de pe fața pământului, zidurile de fortificație au fost dărâmate, iar localnicilor li s-a interzis pentru multă vreme să se mai organizeze într-o așezare de sine stătătoare, drept pe care îl primiseră de la împarat în 1322. Prima atestare documentară a localității datează din 1180.

Apoi, în secolele următoare, mineritul a revenit aici și chiar a înflorit, cu exploatări în domeniul argintului, zincului și altor minereuri, precum cupru, cobalt, nichel. Tradiția mineritului a făcut ca din 1925, la exact patru secole de la „războiul țărănilor”, dar și al minerilor, orașul să aibă o stemă pe care este reprezentat un miner îngenuncheat.

Totuși, cu începere de acum un veac și jumătate, localitatea a început să-și contureze profilul turistic.

Scurt istoric turistic

  • 1865 – a fost inaugurată calea ferată ce trece prin Schladming, marcând începutul turismului; orașul a devenit repede o destinație populară pentru vacanțe de vară
  • 1908 – turismul internațional a ajuns să se facă simțit în zonă, grație în special Asociației locale a sporturilor de iarnă
  • 1953 – a fost construit primul teleschi
  • 1973 – prima cursă de Cupă Mondială este organizată la Schladming și câștigată de un sportiv în vârstă de 17 ani, Franz Klammer
  • 1982 și 2013 – Campionatele Mondiale de schi au loc la Schladming
  • 1998 – este realizată legătura între cei patru versanți pe care sunt amenajate pârtii de schi – Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen și Reiteralm – creând un domeniu ce acum oferă 84 de instalații de urcare și 230 km de pârtii
Clăpari „de epocă”, expuși la Muzeul Orășenesc Schladming

Două biserici impunătoare – protestantă și catolică – domină orașul. „Până nu demult existau diferende serioase între cele două confesiuni”, ne spune curatoarea de la Muzeul Orășenesc, adăugând: „era o opoziție serioasă dacă, de exemplu, un protestant voia să ia de soție o catolică. Acum, însă, lucrurile sunt mult mai line. Să știți că biserica protestantă de aici este una dintre cele mai mari din Austria”.

Talbachklamm este o altă atracție a zonei: un traseu montan pe malul unor ape sălbatice, traseu foarte bine amenajat care permite plimbarea atât pe jos cât și cu bicileta. O pasarelă ce-ți oferă accesul chiar deasupra primei cascade face plimbarea agreabilă din start, dar alte surprize plăcute te așteaptă pe parcurs.

În perioada sărbătorilor de iarnă, secțiunea dintre Schladming și Untertal este în unele zile amenajată feeric, cu torțe, cu apele sălbatice iluminate multicolor, cu grupuri muzicanți care te transpun în atmosfera Crăciunului și cu căsuțe de unde poți cumpăra un vin fiert sau un cârnat. În acele zile, plătești un bilet de cinci euro pentru a avea acces.

Talbachklamm, iluminat feeric | Foto: https://www.bergwelten.com/

Zona de schi oferă cele mai variate tipuri de pârtii, iar anul acesta a fost inaugurată o nouă gondola, de zece locuri, la Planai Schladming, principalul punct de plecare spre pârtii. O parcare supraetajată și un subsol cu sute de dulapuri pentru depozitarea schiurilor fac din Planai un domeniu de schi cu facilități excelente.

La sosire, te așteaptă unul dintre cele mai celebre apres-ski din lume, Tenne, o clădire pe mai multe niveluri, cu restaurant, bar, discotecă și petreceri memorabile.

Tenne Schladming, epicentrul distracției | Foto: Facebook Hohenhaus Tenne Schladming

Pârtia 1, cea care coboară chiar la Tenne, are nocturnă, însă este o pârtie neagră destul de dificilă, mai ales la finalul zilei, când zăpada este vălurită. De altfel, în noua telecabină de zece locuri, ce funcționează și după lăsarea întunericului și care îți permite accesul pe pârtia 1, scrie clar că serviciile de salvamont sunt asigurate doar până la 5.00 PM, iar după ora această oră schiezi „on your own risk”.

Prezentarea VIDEO a gondolei de zece locuri

Și încă un lucru: nu sunt puține momentele când privind la ceea ce s-a construit la Schladming mă gândesc că și zona Petroșani-Lupeni poate avea o poveste asemănătoare. Asemănătoare, nu identică(!), pentru că la Schladming există investiții poate de ordinul miliardelor de euro, peste care vine tradiția unei țări ce știe perfect să facă turism.

Vizitatorii Muzeului Orășenesc Schladming se pot poza la un panou care reproduce atmosfera din perioada când localitatea era eminamente minierească

Citiți și: Mic dejun în telecabină? Da, suspendat la 232 de metri deasupra unei superbe văi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s