Schi

VIDEO | Cupa Mondială de schi: Wengen, bijuteria coroanei

Cea mai lungă pârtie pentru proba de coborâre – 4.480 metri – viteze amețitoare – aproximativ 160 km/h, record absolut pentru Cupa Mondială – și asistențe record – circa 70.000 de spectatori în cele trei zile. Sunt superlativele care plasează cursele de schi de la Lauberhorn-Wengen între cele mai apreciate din circuit. Unii ar spune „cele mai tari”.

Super-combinate, coborâre și slalom sunt probele care țin atenția focusată asupra stațiunii elvețiene Wengen vreme de un weekend întreg. Cursa de coborâre durează două minute și jumătate, cu aproximativ 30–45 secunde mai mult decât cursele obișnuite. După cum se poate vedea în filmul de mai jos, realizat de televiziunea elvețiană SRF, viteza maximă a fost de 161.9 km/h, în segmentul Haneggschuss, cea mai mare din circuitul Cupei Mondiale. Recordul a fost stabilit în 2013, de Johan Clarey. În segmentul Hundschopf, salturile în aer ale schiorilor măsoară lungimi de până la 40 de metri. Segmentul Kernen-S, unde se trece peste un pod cu aproximativ 80 km/h și tunelul de stația de apă (Wasserstation) sunt alte puncte de atracție ale cursei.

Concursul este o impresionantă desfășurare de forțe: 1.817 persoane lucrează la organizarea sa, cu șapte sponsori oficiali și 20 de parteneri. Bugetul total al concursului este în 2020 de 8,7 milioane de franci elvețieni. Peste 400 de jurnaliști din 15 țări sunt acreditați la ediția din acest an.

În 2019, 67.600 de spectatori au urmărit cursele de la Wengen: 18.000 la combinata alpină, 37.000 la coborâre, 12.600 la slalom. La fiecare dintre cele trei probe, premiile în bani sunt de 120.000 de franci elvețieni.

La 19 ianuarie 2019, postul de televiziune SRF, care transmite cursa în Elveția, a avut 1.064.100 de telespectatori, cu cotă de piață (market share) de 85.0% în partea de Elveție unde limba oficială este germana!

Foto: eurosport.de

Și istoria cursei este copleșitoare. Prima ediție a avut loc în 1930. Părintele cursei este Ernst Gertsch, născut la 1 ianuarie 1900, care pe lângă abilitățile de schior, a fost instructor de tenis și de patinaj. „1930 a marcat începutul unei noi ere pentru Ernst Gertsch și, într-o anumită măsură, și pentru cursele de schi alpin. La 28 noiembrie 1929, împreună cu cofondatorii Clubului de Schi Academic Elvețian (SAS) din Berna, a semnat documentul de fondare al cursei de la Lauberhorn Wengen. După anii de pionierat, derulași din 1924, minunata poveste a curselor de schi alpin a început să se deruleze. O poveste care este marcată, în mare măsură, de Arnold Lunn și Ernst Gertsch, care au ghidat-o prin multe pericole. A fost un drum lung, dificil și adesea denivelat”, scrie site-ul oficial al cursei, https://www.lauberhorn.ch/.

Accidentul cumplit din 1991

18 ianuarie 1991 părea o zi obișnuită de calificări la Wengen. Toți cei 15 concurenți din grupa 1 încheie parcursul fără incidente majore. Printre cei care urmau să ia startul în continuare se afla și Gernot Reinstadler (21 ani), unul dintre tinerii austrieci care dorea să amenințe poziția schiorilor consacrați. Fiul unei cunoscute schioare, Traudl Eder, era considerat un talent imens.

Reinstadler  coboară curajos, dar în Finish-S, în plină viteză, schiul i se agață în plasa de siguranță. Corpul nu i se poate opri în plasă și o lungă dură de sânge rămâne în urma sa. Medicii aveau să spună că practic abdomenul i s-a rupt. Intră într-o operație de șase ore: nici numeroasele transfuzii de sânge nu-l mai pot ajuta. Doctorii declară că a pierdut 35 de litri de sânge, iar imediat după miezul nopții este declarat decesul.

Cursa din 1991 a fost anulată, iar din 1992 acolo există o placă memorială în memoria lui Gernot Reinstadler.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s