sport

Loteriile naționale și sportul: Loteria Română, o pușculită de stat?

În foarte multe țări, loteriile naționale sunt surse de finanțare pentru sport și pentru programe sociale. În România, acest lucru nu se întâmplă, iar publicul nu știe nimic despre destinația fondurilor, deși mai toată lumea o ghicește.

Trofeul Carpați, decembrie 2019. România întâlnește Olanda, calificată la turneul final al Campionatului European, ce are loc în aceste zile. Pe tricourile olandezilor este inscripționat numele loteriei naționale, în poziția sponsorului principal. Și atunci, m-am gândit încă o dată că Loteria Română nu mai face nimic pentru sport sau pentru cauze sociale de mulți ani.

Olanda nu este singurul exemplu de implicare a unei loterii naționale în sport: foarte aproape de noi, în Ungaria, loteria – ce poartă numele Tippmix – este un susținător important, dacă nu cel mai important al sportului maghiar.

Petru Eleș, fost conducător de club în baschetul feminin românesc, la Arad și la Satu Mare, este acum director sportiv la prim-divizionara maghiară Peac Pecs și vorbește despre acest subiect:

„Ultimele date publice datează din 2018: în acel an, loteria maghiară a orientat aproximativ 20 de milioane de euro către sport, 90% din sumă pentru trei federații naționale: cea de handbal a primit aproape 10 milioane, cea de baschet undeva la 3,5 milioane. Federația de polo a beneficiat de aproximativ 3 milioane de euro. Suma este completată de sporturile individuale, gen Timea Babos, jucătoare de tenis care a câștigat de două ori Turneul Campioanelor la dublu. Din ceea ce se aude neoficial, acest lucru se întâmplă pentru a compensa sumele pe care le dădeau firmele de stat ce au fost privatizate și acum au redus substanțial finanțările”

Petru Eleș

Dialogul complet cu Petru Eleș, în reportajul radio de mai jos (acționați tasta „play”):

Reportaj RADIO ROMÂNIA TIMIȘOARA

În Marea Britanie, Loteria a contribuit substanțial la refacerea stadionului Wembley, redeschis în 2007. Cu o capacitate de 90.000 de locuri, Wembley este acum cel mai mare stadion din Marea Britanie și al doilea ca mărime din Europa, primind vizitatori din întreaga lume. Într-un sfert de veac de existență, Loteria Britanică se laudă cu finanțarea a peste 560.000 de proiecte locale, nu numai din domeniul sportului, cu fonduri totale de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline.

La noi, Loteria există din 1906, dar nu pare a avea nicio menire socială: o vizită pe site-ul său, la secțiune „Programe, strategii” te duce pe o pagină unde afli că Loteria Română vrea dezvoltarea si eficientizarea retelei de vânzare, asigurarea de resurse umane pentru continuarea activității si pentru cresterea cifrei de afaceri, modernizarea studioului tv prin achiziția de echipamente audio-video și tot felul de activități de genul acesta, iar undeva spre finalul unei liste lungi găsim „realizarea unor actiuni privind sustinerea unor domenii ca: educație, cultură, sport, asistență socială, sănătate etc”.

Nimic concret, însă. Cu greu am găsit pe o rețea de socializare detalii despre organizarea unei modeste Cupe a Loteriei Române la fotbal, pentru copii între 7 și 12 ani, organizată la mijlocul anului 2019.

No, nu-i bai, am putea spune sarcastic la final, măcar am rămas de la Loteria Română cu unul dintre cele mai bune spoturi publicitare din ultimii ani:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s