sport

VIDEO | „Tunarul” Gunesch, dublu campion mondial, în anii ‘70

Martie este luna când echipa masculină de handbal a României câștiga titlurile mondiale din 1970 și 1974. Erau titlurile cu numerele trei și patru, ultimele câștigate de tricolori.

Martie este și luna de naștere a unuia dintre componenții acelor echipe câștigătoare ale competiției mondiale și unul dintre numele mari ale handbalului timișorean, Roland Gunesch. „Roli” s-a născut la Daia, județul Mureș, la 25 martie 1944 și a început sa joace handbal la clubul Vointa Sighisoara, descoperit fiind de antrenorul Hans Zultner.

Roland Gunesch | foto: Facebook SCM Politehnica Timișoara

La mijlocul anilor ’60, s-a transferat la Politehnica Timisoara, unde a fost pregătit de antrenorul Constantin Jude. A evoluat in echipa nationala a României in 170 de întâlniri si a înscris 252 de goluri.

Iată ce scria revista „Sport” de acum o jumătate de veac – numărul 269, din martie 1970 (anul XXIII) – despre jucătorul de 1,97 metri și 96 kg:

„Hotărât lucru, numele Gunesch este predestinat să facă carieră în handbal. Sîntem convinși, de pildă, că cititorii mai vârstnici nu l-au uitat încă pe Gheorghe Gunesch, marea vedetă a handbalului timișorean de acum vreo 20 de ani, pe ale cărui urme pășește astăzi omonimul său Roland (nici o legătură de rudenie între ei), proaspătul campion mondial de la Paris.

Roland Gunesch a venit relativ târziu în lumea handbalului: la 17 ani, ca elev al Școlii medii din Sighișoara. Dar talentul său era imens și după numai un an (1963), Roland își face debutul în divizia A sub culorile Voinței din Sighișoara. În 1964, devenind student, Gunesch se mută la Timișoara și îmbracă tricoul cunoscutei formații Politehnica. Beneficiind de îndrumarea competentă a antrenorului, ing. Constantin Jude, lui Gunesch i se deschid și porțile echipei naționale, pe care le-a „forțat” până acum de 58 de ori.

Devenit – alături de Gruia – „tunarul” echipei noastre naționale, maestrul emerit al sportului Roland Gunesch (cel mai înalt component al „7”-lui național) are frumoase perspective în sportul iubit – dacă ne putem exprima astfel – deși de pe acum este considerat unul dintre cei mai buni handbaliști ai noștri”

Revista „Sport”, martie 1970

Articolul din revista bilunară „Sport” nr. 269/martie 1970 prezintă pe două pagini portretele lui Cornel Penu, Cristian Gațu, Roland Gunesch, Gavril Kicsid, Ion Popescu și Valentin Samungi.

Revista „Sport”, martie 1970

La 8 martie 1970, România învingea în finală RD Germană, cu 13-12, după ce în semifinale eliminase Danemarca (18-12). În finala din 1974, echipa noastră trecea tot de RDG, cu 14-12, ceea ce nu l-a împiedicat pe „sasul” Roland Gunesch să devină cetățean german, în 1993.

Ca jucător, Gunesch nu a obținut nici un trofeu cu Politehnica Timișoara, dar a fost în staff-ul echipei în 1986, când bănățenii cucereau Cupa României. Antrenor principal era și atunci Constantin Jude, cel ce pregătea formația de pe Bega și în anii ’60, când Gunesch a sosit la Timișoara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s