Fotbal

AUDIO | Savio și Felipe, povestea începuturilor: „I-am transferat după filmulețe primite pe telefon, dar care se vedeau foarte rău”

Naționala de fotbal în sală a României poate alinia o formula compusă – în afara portarului – doar din jucători naturalizați. Și nu doar că poate, ci a și făcut-o în multe rânduri. Printre primii jucători naturalizați au fost brazilienii Savio Valadares și Felipe Oliveira. Se întâmpla în august 2017, iar o lună mai târziu ei jucau deja în barajul pentru Euro 2018.

Cei doi au venit la Informatica Timișoara în martie 2016 și doar întâmplarea a făcut să se transfere din Brazilia în România:

„Au venit într-o perioadă când Informatica era lovită de accidentări: Thiago Alcantara avea ligamentele rupte, era operat, Ivan Jovanovic, la fel, mai aveam și alte accidentări și eram puțini în lot. În ultima zi de transfer, când se mai putea cere cartea verde, am primit câteva filmulețe cu ei, dar care se vedeau foarte rău. Erau trimise pe telefon, așa că nu puteai să-ți dai seama de valoarea sau talentul lor. Împreună cu domnul Gabi Lungu (n. r. – finanțatorul echipei) am luat hotărârea să-i aducem pentru cele trei luni rămase din campionat, urmând ca apoi să decidem dacă îi mai ținem”

Florin Chirițescu, director sportiv Informatica Timișoara

Tot din perioada începuturilor, oficialul bănățenilor își amintește cum i-a familiarizat pe cei doi cu limba română:

„Erau niște copii când au venit aici, de la 10.000 de km distanță. Am și eu un copil și mă gândeam cum ar fi să plece departe și să nu cunoască pe nimeni. Am încercat să-i învăț cât mai mult limba română: le desenam mielul, ca să le explic că de Paște se mănâncă miel sau ne foloseam de telefonul mobil pentru a ne înțelege unii cu alții”

Florin Chirițescu, director sportiv Informatica Timișoara

La o lună de la naturalizare, în septembrie 2017, Savio este eroul dublei cu Georgia, care califică România la Euro: el înscrie ambele goluri în remiza de la Deva, 2-2, și apoi punctează de patru ori la Tbilisi, unde a fost 7-4 pentru tricolori. Chiar și la recentul Tur de Elită pentru Campionatul Mondial (Brno, 2-5 februarie), cei doi sud-americani au fost printre protagoniștii tricolorilor.

Naționala României ar fi urmat să înceapă, în octombrie, preliminariile Euro 2022, organizate într-un sistem nou, fiecare cu fiecare, tur-retur, dar la acest moment toate competițiile de sub egida UEFA sunt sub semnul întrebării.

După ce au câștigat toate trofeele interne cu Timișoara – campionat, Cupa și Supercupa României – brazilienii naturalizați au părăsit Informatica: Savio joacă la actuala campioană a României, Imperial Wet Miercurea Ciuc, iar Felipe Oliveira la Feldi Eboli, ocupanta locului al cincilea în prima ligă italiană.

Un reportaj AUDIO pe larg – producție Radio Timișoara – puteți asculta la link-ul de mai jos:

Un gând despre „AUDIO | Savio și Felipe, povestea începuturilor: „I-am transferat după filmulețe primite pe telefon, dar care se vedeau foarte rău”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s