Tenis · Timp de gândire

Tenisul, revoluția și medicina: povestea de viață a unei timișorence care luptă cu coronavirusul, în SUA

Jasmina Zivanov a fost campioană națională de tenis, pe echipe, cu Electirca Timișoara, în 1995. A prins vremurile când sportul, în general, și tenisul, în special, erau cu totul altfel organizate.

„Eram uniți: mergeam câte 30 la un turneu, de exemplu, în Bucuresti. Aveam o jumătate de etaj al hotelului Union și stăteam foarte mulți intr-o cameră”, își amintește Jasmina, din vremea junioratului, adăugând: „Aveam voie la trei perechi de șosete, trei bluze și trei fustițe si stăteam câte trei săptămâni în turneu.  Am învățat să spălam rufele singuri la vârste fragede cu antrenorul nostru, domnul Ioan Gurban. Timp de trei săptamâni, domnul Gurban ne-a fost tata și mamă. Am făcut temele de la scoală, ca să nu rămânem în urmă și de multe ori veneam din turneu mai pregătiti pentru scoală decât ceilalți din clasă”.

Tânăra Jasmina Zivanov, câștigătoare a unui turneu la Timișoara

Totuși, amintirea din tenis care îi va rămâne mereu în minte este cea din decembrie 1989, când Electrica Timișoara se afla în cantonament la Vatra Dornei, la pregatire fizică. 16 decembrie, ziua primelor evenimente violente de la Timișoara au prins echipa tot în stațiunea moldavă.

„Părintii nostri sunau rând pe rând, la prânz la cantină, unde era un telefon. Pe vremea aceea, nu existau telefoane mobile. Întrebau ce facem, erau înspăimântați și i-au spus domnului Gurban că – dacă li se intampla ceva părinților – trebuie să ne înfieze pe toți copiii. Eram vreo 10-12 copii. Până la urmă, am stat o lună în acel cantonament care trebuia să dureze zece zile”

Jasmina Zivanov

La vârsta 17 ani, la un an distanță de titlul național cu Electrica Timișoara, Jasmina oprește tenisul pentru „a da la Medicină”. „Chiar dacă am făcut liceul în limba sârbă – la Dositei Obradovici – nu am avut probleme să intru”, rememorează cea care în 2003 avea să obțină diploma de medic.

Cantonamentul groazei, la Vatra Dornei

Jasmina, etnic sârb din Timișoara, îl cunoaște la facultate pe Daniel Stanciu, un etnic român din Vrșeț și îl urmează în SUA, unde părinții acetuia emigraseră de mai multă vreme. Începe rezidențiatul la New York, se căsătorește în 2008 și se stabilește pe continentul nord-american în 2009.

În semn de recunoștință pentru mentor, fosta campioană cu Electrica a vrut să-l invite pe antrenorul său în SUA: „Din păcate, a fost prea târziu. Profesorul Gurban s-a stins în urma unui cancer, dar soția și fiica lui au venit la noi”.

Întâlnirea cu unul dintre idoli, Monica Seleș

În urmă cu trei ani, Jasmina Zivanov a avut prilejul să o întâlnească în Florida pe Monica Seleș, jucătoarea care a câștigat nouă turnee de Mare Șlem, când reprezenta Iugoslavia. Acum, căsătorită cu omul de afaceri Tom Golisano, fostul număr 1 WTA are cetățenia americană.

La 1 aprilie 2017, familia Golisano a deschis un spital de copii în Fort Myers, iar Jasmina nu a ratat șansa unei poze cu campioana născută la Novi Sad și aflată în Tennis Hall of Fame.  

„Noi, ca medici, nu suntem speriați, dar nici nu ne aflăm în zona noastră de confort”

Soții Jasmina Zivanov și Daniel Stanciu au trei copii, o fată în vârstă de 9 ani și gemenii de 6 ani

Cei doi soți bănățeni sunt acum medici la Fort Myers, în Florida, în prima linie a bătăliei cu coronavirusul.

„Sistemul american nu a fost pregătit pentru această pandemie, deși se știa de ceva timp că va veni. Când spun asta mă gândesc la numărul mare de persoane infectate în fiecare zi, mai ales în cele trei state grav afectate: New York, New Jersey, Connecticut. Școlile nu s-au închis din timp, iar business-urile erau și ele deschise. Anthony Fauci, care este directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, estimează că până la finalul pandemiei în SUA vor fi 100.000 până la 200.000 de decese. Noi, ca medici, nu suntem speriați. Nici nu ne aflăm în zona noastră de confort, dar atât eu cât și soțul meu suntem foști sportivi – eu, de performanță – și suntem obișnuiți cu provocările”

Jasmina Zivanov

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s